Vergroot tekst-+=

De laatste week zijn we als samenleving in een onwerkelijke situatie beland door het Coronavirus. Ook ik behoor door mijn fysieke beperkingen en Niet Aangeboren Hersenletsel, net als veel andere mensen met een beperking, tot de risicogroep en heb begin deze week gekozen om in thuisisolatie te gaan. In deze persoonlijke blog deel ik mijn situatie, mijn angsten en een aantal van mijn tips met jullie. Ik hoop dat ik andere mensen met een beperking een hart onder de riem kan steken in deze onzekere periode. Voor de mensen die liever of makkelijker een video kijken dan een blog lezen, heb ik ook een video gemaakt over de informatie die ik deel in deze blog. De video kun je hier bekijken.

Fokus Wonen

Door mijn fysieke beperkingen val ik in de risicogroep van mensen die een grotere kans hebben om besmet te raken met het Corona virus. Ik heb een beperkte motoriek, lagere weerstand en een kleinere longinhoud. Zoals je wellicht al weet, woon ik zelfstandig in een appartement en krijg ik hulp bij mijn algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) van Fokus Wonen. Deze hulp wordt op afroep verleend door dertig adl-ers die in verschillende diensten werken en in totaal zijn er 19 cliënten die hulp vragen. Ik heb dus vrijwel nooit dezelfde adl-ers. Toen ik vorige week het dringende advies hoorde om je sociale contacten te beperken, raakte ik gestrest. Want hoe moet ik dat doen? Ik kan moeilijk verwachten van één persoon dat die mij dagelijks komt helpen met douchen en aankleden voor een x aantal weken. En als één cliënt of adl-er zonder dat hij of zij dat weet het virus bij zich draagt, ligt binnen no-time het hele project plat. Daarom ben ik extra voorzichtig. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de andere cliënten en adl-ers. Een Fokus cliënt beschreef zijn gevoel heel erg treffend in een blog die deze week online kwam genaamd: Mijn hoofd maakt overuren. Nou, dat doet mijn hoofd dus ook.

Structuur

De eerste dagen voelde ik me rusteloos en paniekerig. Ik was mijn structuur en vaste routine helemaal kwijt. Ook maakte ik me druk om de boodschappen. Normaal gesproken bestel ik die wekelijks online, maar dat is dezer dagen onmogelijk. En tegen de tijd dat ik goed en wel gedoucht en aangekleed in mijn rolstoel zit, zijn de supermarkten alweer leeggekocht door de hamsteraars en wordt boodschappen doen een heuse speurtocht.

Ook zijn mijn fysiotherapiebehandelingen voor onbepaalde tijd geannuleerd en het fitnesscentrum waar ik twee keer per week kom om te trainen is voor onbepaalde tijd gesloten. Deze onzekerheid zorgt voor grote stress en ik ben bang voor fysieke achteruitgang de komende weken, want ik weet: iedere achteruitgang bij mij is vrijwel nooit meer in te halen.

Voor mijn vrijwilligerswerk voor De Zonnebloem had ik de komende weken leuke uitjes gepland staan om weer nieuwe video’s van te maken. Deze zijn ook voor onbepaalde tijd gestaakt. Gelukkig heb ik nog genoeg ideeën voor mijn eigen blog en YouTube-kanaal die ik thuis kan uitwerken, maar het is wel even schakelen. Dat is niet mijn sterkte kant.

Afhankelijkheid

Deze situatie met het Corona virus doet me maar weer eens al te goed beseffen hoe kwetsbaar ik ben doordat ik die stomme beperking heb. Meestal kan ik hier prima mee omgaan, maar op dit moment realiseer ik me heel erg dat ik voor veel noodzakelijke dingen afhankelijk ben van anderen. Terwijl ik er juist altijd naar streef om zo zelfstandig mogelijk te zijn, want de drempel om hulp te vragen is voor mij heel erg hoog.

Aan het begin van de week probeerde ik zelf nog mijn leven zoveel mogelijk draaiende te houden, maar ik merkte dat ik dat niet volhield. Ik zag overal prachtige initiatieven ontstaan, maar durfde mijzelf niet aan te melden als hulpbehoevende. In de loop van deze week boden steeds meer mensen in mijn eigen netwerk hulp aan, door boodschappen te doen voor mij of gewoon dagelijks even te bellen om te vragen hoe het gaat, en merk ik hoe fijn het is dat er mensen aan me denken en rekening houden met het feit dat ik nu min of meer aan huis gekluisterd ben. Dus heb jij ook moeite met hulp vragen? Probeer het eens! Je zult zien en merken dat het je veel rust oplevert en de ander vindt het vaak alleen maar leuk om iets voor jou te kunnen doen. Als je mensen steeds vraagt om voor één ding naar de supermarkt te gaan zullen ze het snel zat zijn, maar één of twee keer per week boodschappen voor iemand halen is echt geen grote hulpvraag.

Mijn tips

Laat ik voorop stellen dat ik zeker geen Geluksexpert ben. Maar hieronder deel ik graag de tips die mij de afgelopen week geholpen hebben om de thuisisolatie goed door te komen.

 1. Kijk of luister maar één keer per dag naar het nieuws
  De eerste dagen was er nog veel onzekerheid en wilde ik ieder nieuwsbericht rondom het Corona virus lezen en alle informatie in me opnemen. Vervolgens zat ik zowat de hele middag te huilen en was ik volledig uitgeput. Hier had ik geen zin meer in en zeker niet als dit nog weken zo doorgaat. Daarom ben ik gestopt met apps als Nu.nl en Facebook, want ik werd niet vrolijk van alles wat ik las.
 2. Maak een dingen-om-te-doen-lijstje 
  Hierop staan dingen die je leuk vindt om te doen en die je op dit moment wél kunt doen nu je in thuisisolatie zit. Als je je dan verveelt, kijk je op dit lijstje en kies je één van deze dingen uit. Dit heeft mij heel erg geholpen, omdat ik de eerste dagen alleen maar door mijn facebook en instagram aan het scrollen was.
 3. Maak een weekplanning
  Deze vul je in met alle dingen die je moet en wil doen, zoals je adl-activiteiten en de tijden waarop je wilt gaan koken en eten. Op deze manier behoud je structuur in je dagelijkse activiteiten en kun je altijd terugvallen op je schema.

  Manon die haar weekplanning invult aan de keukentafel tijdens thuisisolatie in verband met corona virus.

  Manon die haar weekplanning invult aan de keukentafel tijdens haar thuisisolatie in verband met het corona virus.

 4. Maak een eet-planning
  Maak een goede planning voor de komende weken wat je allemaal wilt eten en welke producten je nodig hebt. Op die manier kunnen er in één keer veel boodschappen gehaald worden en hoef je hier de rest van de week niet meer over na te denken. Het opstellen van het schema en de boodschappenlijst is wel even een tijdrovend klusje, maar daarna heb je alle tijd voor andere dingen. Je hoeft na die ene keer boodschappen doen ook niet meer te stressen of je buurtsuper de producten wel of niet op voorraad heeft.
 5. Zet je favoriete muziek aan en dans en zing mee
  Dit zorgt voor een positieve mindset. Ik weet zeker dat er een lach op je gezicht verschijnt. Ik las ooit in een zelfhulpboek dat ons brein zich niet kan focussen op meerdere dingen tegelijk. We proberen als mens om te multitasken, maar ons brein is hier niet voor gemaakt en zal zich altijd op één ding tegelijk richten. Wanneer ik me zorgen maak en veel pieker, vind ik het altijd lastig om mijn gedachten te verzetten en om die spreekwoordelijke knop om te zetten. Als ik dan muziek aanzet, focust mijn brein zich vanzelf op de muziek en de tekst die gezongen wordt en ben ik dus niet meer aan het piekeren. Ik word hier zelf altijd erg rustig van. De playlist Happy Songs is mijn aanrader voor deze Corona-tijd. 😉
 6. Blijf in contact
  Mis je je sociale contacten? Blijf in contact! Je vrienden maken waarschijnlijk net zo’n lastige tijd door als jij, dus stuur ze een appje, bel ze of facetime met ze. Doordat ik niet naar de fitness kan op dit moment mis ik mijn vriendinnen die ik daar wekelijks zie en waarmee ik altijd even bespreek hoe onze week verlopen is. Zij hebben ook een beperking en ook geen fysio op dit moment, dus begrijpen als geen ander hoe ik me voel. We hebben een groepsapp aangemaakt waarin we elkaar op de hoogte houden en gewoon een luisterend oor bieden.
 7. Bewegen
  Probeer thuis een beetje te bewegen om de fysieke schade die je oploopt door het niet hebben van therapie enigszins te beperken. Zo heb ik twee gewichtjes van 1 kg en zoek ik op YouTube naar oefeningen die ik hiermee kan doen. Maar dit kan je ook prima doen met twee waterflesjes gevuld met water. Alle beweging die je nu kunt hebben is meegenomen!
 8. Accepteren
  Probeer je een klein beetje neer te leggen bij de situatie (voor zover dat kan) en te genieten van de tijd die je nu over hebt doordat je veel dingen van je normale programma niet kunt uitvoeren. Je hebt misschien eindelijk tijd om dat mooie boek te lezen wat je al zolang wilde lezen, je huis of kledingkast opruimen of je kunt ongegeneerd alle seizoenen van je favoriete Netflix serie kijken. Enjoy!
 9. Dankbaarheid
  Maak iedere dag een lijstje (ja ja, nóg een lijstje…) van de dingen waar je dankbaar bent voor die dag. Er is namelijk iedere dag iets om dankbaar voor te zijn. Ik probeer deze dagen extra te genieten van de kleine geluksmomentjes, zoals de zon die heerlijk mijn woonkamer in schijnt of de prachtige bos bloemen die mijn woonkamer opfleurt. Dat lieve telefoontje van die ene persoon om te laten weten dat hij/zij aan je denkt of dat je weinig pijn hebt ervaren vandaag. Je kunt altijd wel iets bedenken en wanneer je dit opschrijft zorgt het ervoor dat je met een positieve mindset gaat slapen.
 10. Heb vertrouwen in een goede afloop
  Niemand weet hoelang deze situatie nog gaat duren, maar ook deze tijd gaat weer voorbij. Wanneer ik door een moeilijke tijd ga, denk ik altijd aan het ongeluk en de revalidatieperiode die ik doorgemaakt heb. En dan denk ik altijd: We hebben voor hetere vuren gestaan! Dus dan kunnen we deze paar weken thuis ook aan. Natuurlijk is het verschrikkelijk dat zoveel mensen ziek zijn en overlijden aan dit virus, maar wij zijn er nog!

Tot slot

Portretfoto van een lachende ManonAl met al is het nog best een feelgood blog geworden waarin ik ook vooral de positieve dingen benoem, al zeg ik het zelf. Gelukkig maar!

Heb jij ook een beperking en zit je in thuisisolatie? Dan hoop ik dat ik je heb mogen inspireren met mijn tips. Het zijn vooral een hoop lijstjes, maar als roller met NAH werken lijstjes voor mij het allerfijnst. En voor alle valide mensen: Kijk in deze tijden alsjeblieft iets meer om naar de mensen die het nodig hebben in jouw omgeving. Iedereen kent wel iemand die in de risicogroep valt. Bel die persoon gewoon even op of stuur een berichtje. Kleine moeite, toch? Twijfel je of iemand in de risicogroep valt? Vraag het gewoon! Beter één keer te veel gevraagd dan helemaal niet.

Heb jij nog andere tips? Deel ze dan met mij door te reageren onder deze blog of via social media! Laten we zo lief mogelijk zijn voor onszelf en voor de mensen om ons heen!


Volg mij op sociale media!

10 antwoorden
 1. Koos
  Koos zegt:

  Hoi Manon, ik heb vanavond via zoom met de dansgroep gedanst. Het is heel anders dan met z’n allen in een ruimte maar het werkt. Je kan op de zelfde manier samen eten. Of met je fitness groepje samen trainen.

  Beantwoorden
 2. Lies Brinkman
  Lies Brinkman zegt:

  Lieve Manon,
  We kennen elkaar niet persoonlijk maar ik ken je moeder en zij stuurde de link van jou door. Wat een mooie blog heb je en wat heb je het mooi beschreven. Angsten etc. Iets wat jou waarschijnlijk niet onbekend is maar door deze rare tijd behoorlijk de kop kan opsteken. Onzekere tijden maar wat een mooie tips heb je. Ik denk dat veel mensen hier iets mee kunnen. Ik wil je in ieder geval bedanken voor je positieve blog en blijf je volgen.
  Heel veel liefs,
  Lies brinkman

  Beantwoorden
 3. Anneke
  Anneke zegt:

  Bedankt voor je blog. Mijn emailadres moet met allemaal kleine letters maar op de een of andere manier lukt me het niet om dat goed te krijgen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *