Manon in haar rolstoel voor het schilderij de Nachtwacht in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Vergroot tekst-+=

Begin dit jaar ben ik gestopt met mijn werk als recruitment consultant, omdat betaald werk voor mij te zwaar is geworden door mijn lichamelijke beperking. Het was geen gemakkelijke beslissing om te stoppen met betaald werk, maar het is noodzakelijk om meer tijd aan mijn gezondheid te besteden. De afgelopen maanden bestond mijn leven vooral uit sporten, bezoekjes aan de revalidatiearts en mijn fysiotherapeut en alle administratieve rompslomp die op me afkwam nadat ik deze beslissing had genomen. Daarnaast heb ik ook grote stappen gezet in het acceptatieproces. Er is meer tijd en ruimte gekomen om te genieten van alle mooie dingen die het leven te bieden heeft en hierdoor heb ik weer positieve energie gekregen! Ik ontdekte dat nu ik niet meer structureel kan werken, ik nog wel op andere manieren iets kan betekenen voor de maatschappij. En zo kwam ik in contact met Nationale Vereniging de Zonnebloem.

De Zonnebloem

Logo van Nationale Vereniging de Zonnebloem.

Logo van Nationale Vereniging de Zonnebloem.

Mijn associaties met De Zonnebloem waren vooral dat het een organisatie is die zich inzet voor oudere mensen en reisjes over de Rijn organiseert. Maar in de afgelopen maanden ben ik erachter gekomen dat zij veel meer doen dan dit! De Zonnebloem vindt het belangrijk dat mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen aan de maatschappij. Daarnaast willen zij graag het leven van mensen uit deze doelgroep en van de vrijwilligers verrijken. Dit doen zij door het organiseren van dagjes uit, vakantiereizen met het Zonnebloem schip of bezoekjes van vrijwilligers bij de mensen thuis.

Onbeperkt Eropuit

Met het project Onbeperkt Eropuit wil de Zonnebloem de toegankelijkheid van vrijetijdslocaties zoals pretparken, musea en dierentuinen verbeteren. In 2,5 jaar tijd wordt bij 60 locaties een technisch onderzoek en een belevingsonderzoek gedaan waarna de resultaten en adviezen gepresenteerd worden aan de medewerkers van de locatie. Het belevingsonderzoek wordt uitgevoerd door de zogenaamde mystery guests. Dit zijn mensen met een lichamelijke beperking die tijdens hun dagje uit een vragenlijst invullen over de toegankelijkheid van de locatie.

Manon in haar rolstoel in de Efteling bij Holle Bolle Gijs.

Manon in de Efteling bij Holle Bolle Gijs.

Zelf ben ik in januari ook op pad geweest als mystery guest naar Slot Loevestein en ik vond het heel erg fijn om mijn eigen ervaringen terug te kunnen koppelen. Vaak hebben mensen zonder beperking niet door hoe iemand met een lichamelijke beperking dingen beleeft. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik in het zelfbedieningsrestaurant zat en dat alle meubels erg dicht op elkaar stonden, waardoor ik niet zelfstandig naar de bar toe kon om drinken te bestellen. Hierdoor voelde ik me zo afhankelijk van anderen, terwijl ik juist zoveel mogelijk zelfstandig wil zijn ondanks mijn lichamelijke beperking.

Samen op weg naar toegankelijkheid

Op mijn blog en YouTube-kanaal deel ik mijn tips en ervaringen op het gebied van leven met een beperking om andere mensen te inspireren. Dit komt voort uit mijn persoonlijke missie om de wereld een stukje toegankelijker te maken. Ik ben ervan overtuigd dat dit de eerste stap is op weg naar een samenleving waaraan iedereen kan deelnemen. Om toegankelijkheid en het leven met een beperking nóg beter zichtbaar te maken, ben ik een paar jaar geleden gestart met het maken van video’s. Want zo kunnen mensen met eigen ogen zien wat leven met een beperking inhoudt en wat voor obstakels wij tegenkomen (letterlijk en figuurlijk).

Ik vind het fantastisch dat ik sinds april mijn steentje bij mag dragen aan het project Onbeperkt Eropuit van De Zonnebloem. Als vrijwilliger ga ik iedere maand op pad naar bekende en minder bekende vrijetijdslocaties waar ik een video maak over de toegankelijkheid en mijn beleving van een dagje uit. Op deze manier hoop ik mensen met een beperking te inspireren om er ook op uit te gaan. Want zoals Taco Dibbits (directeur Rijksmuseum) laatst zei op een bijeenkomst van De Zonnebloem: “Ieder mens heeft recht op cultuur, dat is onderdeel van ons mens zijn.”

In het verleden kon ik mij behoorlijk druk maken voordat ik een dagje uit ging of er genoeg voorzieningen aanwezig waren op de locatie. Want het zal me maar gebeuren dat ik bij aankomst niet naar binnen kan of niet naar het toilet kan! Ik kan mij zo goed voorstellen dat andere mensen met een lichamelijke beperking deze angsten ook hebben. Met mijn video’s hoop ik deze angst enigszins weg te kunnen nemen, zodat mensen makkelijker de deur uitgaan.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de video’s die ik al heb gemaakt? Neem dan een kijkje op de Facebook-pagina van De Zonnebloem of op hun YouTube-kanaal. Vergeet niet de pagina te liken of te abonneren! Op die manier blijf je op de hoogte van alle andere video’s die ik ga maken.

Manon in haar rolstoel voor het schilderij de Nachtwacht in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Manon voor de Nachtwacht in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Vond je deze blog interessant? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten! Wil jij als eerste op de hoogte zijn van mijn nieuwste blogs, video’s of andere nieuwtjes?


Volg mij op sociale media!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *