Vergroot tekst-+=

Regelmatig krijg ik de vraag van mensen hoe ik mijn zorg organiseer tijdens mijn vakanties. Want ook als ik op vakantie ben, heb ik hulp nodig bij mijn algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals douchen, aankleden en toiletbezoek. Om een beeld te geven waar ik zoal hulp bij nodig heb, maakte ik een video over mijn ochtendroutine. Als ik thuis ben, kan ik altijd een beroep doen op de medewerkers van Stichting Fokus Exploitatie, maar wat nu als ik een weekendje weg ga in Nederland of bij familie of vrienden ga logeren? In deze blog deel ik mijn eigen ervaring en geef ik mijn tips over hoe je op die momenten de zorg kunt organiseren.

Vakantieverklaring

zorg

Manon en Stijn tijdens hun vakantie op Tenerife in 2018.

Sinds mijn ongeluk in 1996 hebben mijn ouders de zorg voor mij op zich genomen. Dit deden zij ook wanneer wij als gezin op vakantie gingen. In 2017 ging ik voor het eerst samen met mijn vriend op vakantie naar het buitenland. Van tevoren hadden we afgesproken dat hij de zorg voor mij op zich zou nemen, zodat we lekker flexibel waren tijdens de vakantie. Mijn vriend ervoer de zorg die hij verleende niet zozeer als zwaar, maar wel veel. Daarom spraken we af om het het volgende jaar anders aan te pakken. Ik legde contact met een Nederlandstalige thuiszorgorganisatie op Tenerife die een paar keer tijdens onze volgende vakantie langskwam om de zorgtaken van mijn vriend over te nemen. Op de andere dagen konden we gaan en staan waar we wilden, omdat we geen rekening hoefde te houden met de zorg. Dit ging top! Na contact te hebben gelegd met de cliëntenadministratie van Stichting Fokus Exploitatie kwam ik erachter dat zij een speciale vakantieverklaring konden toesturen waarin staat dat ik beschik over een adl-indicatie. Deze kon ik voor mijn vakantie opsturen naar mijn zorgverzekeraar met een indicatie van de verwachte zorgkosten tijdens mijn vakantie en het verzoek om deze te vergoeden. Na goedkeuring kon ik de factuur van de organisatie op het vakantieadres toesturen en kreeg ik de kosten teruggestort op mijn rekening.

Persoonsgebonden budget (PGB) vanuit de Zorgverzekeringswet

Afgelopen zomer maakten mijn vriend en ik een super gave roadtrip door Spanje waarbij we in verschillende plaatsen overnachtten. (de blogs en video’s hiervan komen binnenkort online!) In eerste instantie wilde ik in iedere plaats een thuiszorgorganisatie contacten en vragen of zij mij wilden helpen, net zoals ik op Tenerife had gedaan. Echter zag ik erg tegenop dat ik dan iedere keer opnieuw moest uitleggen hoe ik geholpen moet worden. Van een vriend hoorde ik dat hij zijn zorg tijdens vakanties of weekendjes weg regelt met een persoonsgebonden budget (PGB) vanuit de Zorgverzekeringswet. Deze kun je op ieder moment aanvragen en als deze wordt goedgekeurd, is de indicatie geldig voor 1 of 2 jaar. Je hebt met een PGB de volgende keuzes:

  1. Zorg van een zorgorganisatie ter plaatse

Je kunt de zorg inkopen bij een zorgorganisatie in de buurt van jouw vakantieadres. Dit wordt een formele zorgverlener genoemd. Hier kun je ook terecht voor zorg die alleen door verpleegkundigen verleend mag worden. Hier is bij mij geen sprake van. De zorgverzekeraar bepaald zowel voor formele als informele zorg de maximale tarieven die gehanteerd mogen worden. Houd hier rekening mee bij het maken van afspraken met de zorgverleners.

  1. Zorg door een informele zorgverlener

Als je zorgvraag minder complex is, kun je je zorg ook laten verlenen door een informele zorgverlener. Je kunt dan bijvoorbeeld aan je medereiziger vragen of hij/zij je wil helpen met jouw persoonlijke verzorging en je kunt die persoon daar dan achteraf een financiële vergoeding voor geven. Dit is hoe ik mijn zorg tijdens vakanties op dit moment organiseer. Mijn zorgvraag is de laatste jaren toegenomen en natuurlijk helpt mijn vriend of mijn moeder mij met liefde, maar ik vind niet dat dit vanzelfsprekend is. Daarom vind ik het fijn dat ik hier een financiële vergoeding voor kan geven. Van vrienden hoor ik ook wel eens dat zij buiten hun reisgezelschap iemand meenemen om de zorg te verlenen. Voor die persoon moeten dan natuurlijk ook de reis- en verblijfskosten betaald worden en je moet hier vooraf goede afspraken over maken.

Aanvragen PGB bij de zorgverzekeraar

Maar wat zijn nu de stappen die je moet doorlopen om een PGB aan te vragen bij je zorgverzekeraar? Hieronder zal ik dat op een rijtje zetten.

  1. Neem (minimaal 2 maanden voor je vakantie) contact op met de wijkverpleegkundige bij jou in de wijk. Via de WMO van jouw gemeente, het buurtteam of via een thuiszorgorganisatie bij jou in de buurt kun je achter zijn of haar contactgegevens komen.
  2. Voorafgaand aan het gesprek vroeg de wijkverpleegkundige bij welke zorgverzekeraar ik verzekerd ben, zodat zij direct de juiste aanvraagformulieren mee kon nemen.

TIP: Google voorafgaand aan het gesprek al even naar ‘[naam van jouw verzekeraar] pgb verzorging verpleging’. Dan kom je vaak al op een pagina met meer informatie en de bijbehorende formulieren. Lees die alvast even door en schrijf vragen op die je aan de wijkverpleegkundige wil stellen.

  1. Tijdens het gesprek heeft de wijkverpleegkundige mij de procedure van de aanvraag uitgelegd en vroeg zij bij welke handelingen ik hulp nodig heb. Zij kan dan direct bepalen of dit onder persoonlijke verzorging, verpleging of begeleiding valt. Deze laatste kun je namelijk niet aanvragen bij de zorgverzekeraar, maar bij het WMO-loket van jouw gemeente.

TIP: Maak vooraf een gedetailleerd lijstje van alle handelingen waar je hulp bij nodig hebt. Als je gewoon een dagje weg bent, maar ook als je een weekendje weg bent of op vakantie gaat. Op vakantie douche ik bijvoorbeeld veel meer dan thuis, bijvoorbeeld iedere dag nadat ik aan het strand heb gelegen. Hierdoor neemt het aantal uren dat ik zorg nodig heb al snel toe.

  1. Na het gesprek heeft de wijkverpleegkundige een rapport opgesteld met hierin een advies aan mijn zorgverzekeraar voor het aantal uren per week dat ik hulp nodig heb en een onderbouwing met waar ik allemaal hulp bij nodig heb met de bijbehorende tijdsindicatie.
  2. De totale aanvraag heb ik opgestuurd naar mijn zorgverzekeraar en zij hebben dan ongeveer 6 tot 8 weken de tijd om het goed te keuren. Bij mij ging dit allemaal best wel snel, omdat de wijkverpleegkundige een goede onderbouwing had geschreven. Maar in sommige situaties neemt de zorgverzekeraar nog even telefonisch contact met je op of komen ze bij je langs voor een keukentafelgesprek.

Grenzen verleggen

zorg

Manon bij de Sagrada Familia in Barcelona, 2019.

Ik ben heel erg blij dat ik deze mogelijkheid voor persoonlijke verzorging en verpleging heb ontdekt, want het heeft letterlijk een wereld geopend. Naast deze blog maakte ik samen met mijn vriend ook een video over hoe het is om met iemand in een rolstoel op vakantie te gaan. Ik hoop dat ik door mijn ervaringen te delen ook andere mensen kan helpen om zoveel mogelijk uit het leven te halen wat mogelijk is. Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben, laat dan gerust een reactie achter! Ken je iemand voor wie deze informatie interessant kan zijn? Deel mijn blog dan gerust!


Volg mij op sociale media!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *