Manon lachend in de EasyTravelseat in haar rolstoel voor het vliegtuig.
Vergroot tekst-+=

Tijdens mijn stedentrip naar Edinburgh om het reünieconcert van de Spice Girls te bezoeken, heb ik gebruik gemaakt van de easyTravelseat. Dit is een geüpgrade versie van een tilmat met extra’s die de vliegreis voor mensen met een beperking comfortabeler en aangenamer maakt. Dit product is bedacht door onze Britse vriend Josh Wintersgill (26) en hij vroeg mij om zijn product te testen en mijn persoonlijke ervaringen te delen in deze blog.

Van idee naar product

Josh is door zijn spierziekte SMA type 3 sinds zijn negende jaar afhankelijk van zijn rolstoel. Samen met vrienden en familie trekt hij er graag op uit om meer van de wereld te zien, maar de transfers tijdens het reizen vielen hem steeds zwaarder. Daarom vond hij dat hier een oplossing voor bedacht moest worden en tijdens een vakantie op Tenerife zette hij zijn eerste ideeën op papier. In 2018 heeft hij meegedaan aan de Stelios Awards. Dit is een wedstrijd voor ondernemers met een beperking in het Verenigd Koninkrijk, bedacht door Sir Stelios Haji-Loannou, de eigenaar van EasyJet. Josh won deze wedstrijd en een bedrag van £30.000 om zijn idee verder uit te werken. Sir Stelios vertelde hoe enthousiast hij was over het idee en dat hij hier graag in wilde investeren. Sindsdien is de easyTravelseat onderdeel van de easy-Group en dit houdt in dat Josh gebruik mag maken van hun expertise.

Na het gesprek met Sir Stelios is Josh aan de slag gegaan met het verder uitwerken van zijn plannen. Hij zegde zijn baan als Cyber Security Manager bij een internationaal IT-bedrijf op en heeft maanden onderzoek gedaan. Josh verdiepte zich in de Europese richtlijnen voor de luchtvaart, maar voerde ook allerlei gesprekken met bijvoorbeeld aangesloten vliegvelden, luchtvaartmaatschappijen en de bedrijven die assistentie verlenen op de luchthavens. Daarna is hij aan de slag gegaan met het ontwikkelen en produceren van de easyTravelseat.

De easyTravelseat

De EasyTravelseat.

De easyTravelseat. (bron: Able Move UK Ltd.)

Grof gezegd is de EasyTravelseat een geüpgrade versie van een tilmat, zoals veel mensen met een beperking die wel kennen. Het unieke aan deze tilmat is dat hij helemaal toegespitst is op het gebruik tijdens vliegreizen. Maar hoe werkt het dan precies? Dat leg ik je hieronder uit:

 • De gebruiker plaatst de tilmat in de rolstoel voor vertrek van huis.
 • Door de 6 handgrepen kunnen de assistentieverleners van de luchthaven de persoon gemakkelijk optillen op een wijze die comfortabel is voor de gebruiker.
 • Het zitkussen is verkrijgbaar in verschillende varianten en maten, maar ook gemakkelijk te vervangen door het zitkussen van de eigen rolstoel.
 • Met de verschillende lussen is het mogelijk de easyTravelseat te gebruiken in combinatie met een tillift.
 • Er zitten extra verlengstukken bij om de lussen naar wens te verlengen.
 • Ook zijn er diverse extra’s aangebracht om de vliegreis comfortabeler te maken, zoals een reistasje om je paspoort en wat geld in op te bergen, een gat in de zijkanten waardoor de riem van de vliegtuigstoel goed bevestigd kan worden en diverse opbergvakjes om de lussen in op te bergen.
 • Wanneer je aangekomen bent op de plaats van bestemming kun je de EasyTravelseat weer uit de rolstoel verwijderen.
 • Je kunt reizen naar iedere gewenste bestemming, omdat je je eigen hulpmiddel bij je hebt!

Mijn persoonlijke ervaringen

Manon in de EasyTravelseat tijdens haar stedentrip naar Edinburgh.

Manon in de EasyTravelseat.

Mijn grootste hobby is reizen en samen met mijn vriend steeds meer prachtige plekjes op de wereld ontdekken. Maar wat zie ik iedere keer weer op tegen de vliegreis: de transfer van de rolstoel naar de vliegtuigstoel en vice versa, waarbij ik opgetild wordt onder mijn armen en benen. Josh hield mij al een tijdje op de hoogte van zijn idee en met de stedentrip naar Schotland in het vooruitzicht leek dat mij het perfecte moment om zijn product uit te testen om te kijken of dit de vliegreis voor mij enigszins kon vergemakkelijken.

Op de dag van vertrek plaatste ik de easyTravelseat in mijn rolstoel. Ik had het zitkussen van mijn rolstoel in de travelseat geplaatst en voelde eigenlijk geen verschil toen ik plaatsnam in de rolstoel. Wat ik ook erg prettig vond, is dat ik geen extra hulpmiddel hoefde mee te sjouwen naar Schiphol aangezien het gewoon in mijn rolstoel zat. Op de luchthaven verliep alles zoals altijd: rolstoel inchecken en melden bij de assistentiebalie. Bij aankomst bij het vliegtuig legde ik aan de assistentieverleners uit hoe ze mij het beste konden tillen en zoals je in de vlog kunt zien (van 2:15 min tot 2:54 min), ging dit hartstikke soepel. Ik was echt blij verrast! Het was vooral fijn dat er geen direct lichamelijk contact was en dat ik niet in een onprettige houding getild werd. Ook voor de assistentieverleners van Schiphol was het gebruik van de easyTravelseat een positieve ervaring. Tijdens de vlucht heb ik helemaal geen verschil gemerkt tussen mijn eigen rolstoel en de vliegtuigstoel, omdat ik gewoon op mijn eigen zitkussen zat. En bij aankomst werd ik weer op dezelfde wijze van de vliegtuigstoel naar mijn eigen rolstoel getransporteerd. Toen ik aankwam in het hotel en ik naar het toilet ging, heb ik de easyTravelseat weer uit mijn rolstoel gehaald en opgeborgen voor de terugreis. Een vliegreis was voor mij nog nooit zo makkelijk gegaan!

Ambassadeur en Sales Agent

Inmiddels heb ik de easyTravelseat al meerdere keren gebruikt tijdens vliegvakanties dit jaar en zijn er nog veel meer situaties waarbij dit hulpmiddel van pas kan komen. Denk bijvoorbeeld aan een dagje naar een attractiepark, waarbij je meerdere keren in en uit een attractie getild moet worden, een dagje naar het strand of om mee te gaan op schoolreisje met je vriendjes en vriendinnetjes in de bus. Je kunt het zo gek niet bedenken!

Josh heeft na mijn positieve reactie gevraagd of ik ambassadeur van zijn product wil zijn in Nederland en die rol neem ik met liefde op mij. Het doel van mijn blog en YouTube-kanaal is om het leven van mensen met een beperking een stukje aangenamer of makkelijker te maken en de easyTravelseat is typisch zo’n product wat mijn leven makkelijker maakt.
Toevoeging 19-02-2020: Naast dat ik mega enthousiast ben over dit product is mijn vriend Stijn ook overtuigd van de meerwaarde van dit product voor andere mensen met een beperking en daarom is hij sinds deze maand officieel Sales Agent voor Nederland. Op dit moment zijn wij in gesprek met bedrijven om te kijken of zij de easyTravelseat willen opnemen in hun showroom en assortiment, zodat mensen met een beperking het product kunnen zien en kunnen beoordelen of dit ook voor hen van toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Tot die tijd is de easyTravelseat enkel verkrijgbaar via de website www.easytravelseat.com of via Stijn: stijndereus@easytravelseat.com. Op de website staan nu alleen nog de Engelse maten van de easyTravelseat, maar Stijn kan je adviseren welke maat geschikt is voor jou.

De prijs van de easyTravelseat is £299,99. Omgerekend is dit ongeveer €350,00 (afhankelijk van de wisselkoers). Ik ben het met je eens dat dit een aanzienlijk bedrag is, maar het levert je zoveel gemak en vrijheid op. Daarnaast is de aanschaf van het product eenmalig en gaat de easyTravelseat jaren mee. Ook zijn Stijn en ik aan het onderzoeken of de easyTravelseat in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. Wordt vervolgd.
Toevoeging 14-10-2019: Helaas wordt de easyTravelseat nog niet vergoed door de zorgverzekeraars. Dit komt doordat er vanuit het Ministerie een lijst is opgesteld van hulpmiddelen die door zorgverzekeraars worden vergoed en de easyTravelseat is daar nog niet in opgenomen. Mocht dit veranderen, laat ik dit uiteraard weten.

Mochten jullie vragen of tips hebben naar aanleiding van deze blog, laat het mij dan weten door een reactie achter te laten onder deze blog of door een e-mail te sturen naar Stijn via stijndereus@easytravelseat.com. Hij beantwoord al je vragen graag!

Josh in zijn eigen EasyTravelseat. (bron: Able Move UK ltd.)

Josh in zijn eigen EasyTravelseat. (bron: Able Move UK ltd.)

Disclaimer

Deze blog is een samenwerking met Able Move Ltd, de producent van easyTravelseat. Ik heb de easyTravelseat gratis ontvangen in ruil voor een review op mijn blog en in een vlog op mijn YouTube-kanaal. Uiteraard werk ik alleen met bedrijven samen als ik mijn eerlijke en oprechte mening mag delen met mijn volgers. Ik word niet betaald en krijg geen spullen in ruil voor een positieve review.


Volg mij op sociale media!

4 antwoorden
 1. Jakob
  Jakob zegt:

  Geweldige ervaring met de EasyTravelseat tijdens onze heen/terugreis op vakantie naar Mallorca in mei/juni 2922. Topproduct. Personeel van Transavia was er mee bekend en voor ik tot drie kon tellen zat ik in de vliegtuigstoel. Echter op de terugreis zonder mijn Vicair kussen, de combi daarvan met de seat bleek te groot voor het kleine vliegtuilstoeltje, dus die ging toen mee als extra handbagage.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *