Vergroot tekst-+=

De moeder van mijn vriend wilde heel graag voor haar verjaardag een escape room doen met het gezin. Een escape room is een spel waarbij je in een kamer opgesloten wordt en waarbij het de bedoeling is dat je binnen de tijd weet te ontsnappen door het oplossen van puzzels. In de meeste gevallen krijg je hier een uur de tijd voor. Ik wil graag alles in het leven doen wat mogelijk is voor mij met mijn rolstoel, dus ik was direct enthousiast! Tijdens het zoeken naar een geschikte room, kwamen wij tot de ontdekking dat veel escape rooms niet ingericht zijn op spelers in een rolstoel. Op Facebook kwam ik een oproep voor testspelers tegen van Gascape – Escape room Woerden. Toen ik vroeg of hun room toegankelijk was voor rolstoelers kreeg ik de uitnodiging om dit persoonlijk te komen testen!

Gascape

Vorige week was het zover. Met een groep van 7 personen waarvan ik de enige rolstoeler was, gingen we de uitdaging aan. Het verhaal van Gascape is als volgt. Het is 31 december 1999 en iedereen bereidt zich voor op de jaarwisseling en de voorspelde millenniumbug. De eigenaar van het tankstation in Woerden heeft uit voorzorg zijn hele shop leeggehaald en alleen het geld is nog aanwezig in de kluis. Jij gaat samen met je vrienden inbreken bij het tankstation en proberen met zoveel mogelijk geld naar buiten te komen.

Mijn ervaringen

Voor mijn bezoek aan de escape room had ik geen idee wat mij te wachten stond, want ik had het nog nooit eerder gedaan. Ik vreesde dat we zouden worden opgesloten in een donkere ruimte met allemaal licht- en geluidseffecten en dat ik een uur lang bang zou zijn en me rot zou schrikken. Maar dit was totaal niet het geval!

Het eerste half uur van het spel vond ik het totaal nog niet leuk om te doen. Ik merkte dat de groep best groot was voor de kleine ruimte van de tankshop waar we ons in bevonden. Ook wist niemand nog echt waar we naar op zoek waren en iedereen liep als een kip zonder kop rond op zoek naar aanwijzingen. Steeds als iemand riep een aanwijzing te hebben gevonden, rende iedereen naar die persoon toe en hobbelde ik daar een beetje achteraan. Ik had het gevoel dat ik iedereen in de weg zat met mijn rolstoel. Ik probeerde te bedenken wat mijn toegevoegde waarde kon zijn in de groep en ik stelde voor om alle gevonden aanwijzingen te verzamelen en om belangrijke informatie op te schrijven. Zo had ik voor mijzelf een functie gecreëerd. Dit bleek een goed idee te zijn geweest en zo maakte ik het spel voor mijzelf leuk.

Toen we de verhaallijn van het spel een beetje doorhadden en steeds wat verder het tankstation binnenkwamen werd ik steeds enthousiaster! Ik merkte dat mijn toegevoegde waarde was dat ik laag bij de grond zit en daardoor aanwijzingen kon vinden waar de anderen gemakkelijk overheen keken. In de enerlaatste ruimte van het tankstation, het kantoor van de manager, moesten we een opdracht doen waarbij we veel informatie moesten halen uit verschillende ordners die in het kantoor aanwezig waren. Deze opdracht was mij op het lijf geschreven en samen met iemand anders van onze groep hebben we deze opdracht uitgevoerd. Het was heel erg leuk om te ervaren dat ik op die manier echt mee kon doen!

De laatste ruimte van de escape room kon ik met mijn rolstoel niet betreden, maar hier hadden de bedenkers van de room een fantastische oplossing voor bedacht! Een deel van de informatie die het team nodig had in de laatste ruimte bleef achter in het kantoor waardoor de teamleden met mij moesten blijven communiceren om hun laatste opdracht tot een succesvol einde te kunnen brengen. Helemaal super dat de eigenaren hun creativiteit hebben ingezet om het spel leuk te maken voor rolstoelgebruikers!

Conclusie

Ik raad Gascape zeker aan als escape room voor rolstoelgebruikers! Wil je deze escape room gaan spelen? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je op een rijtje gezet:

  • Ga met maximaal 5 mensen deze escape room spelen, waarvan 1 rolstoelgebruiker;
  • Wees je ervan bewust dat iedereen in het begin zijn draai in het spel en zijn rol in de groep moet vinden en haak hierdoor niet direct af;
  • Bedenk wat jouw toegevoegde waarde is ten opzichte van de lopende spelers;
  • Maak er een onvergetelijk uitje van!

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden en wil jij ook wel eens een escape room spelen? Check dan hieronder de teaser video van Gascape en ga naar hun website om direct te reserveren!

Voorzieningen voor rolstoelers

Hierbij nog wat praktische informatie over de locatie van Gascape. De locatie is vlakbij de snelweg A12 gelegen. Er is voldoende parkeergelegenheid voor de deur. Geen invalidenparkeerplaats voor zover ik gezien heb. En er is een aangepast toilet op de locatie aanwezig.

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs en video’s? Like dan mijn Facebookpagina en abonneer je op mijn YouTube-kanaal! Dank je wel!


Volg mij op sociale media!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] in haar blog haar ervaring met Gascape – Escape Room […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *