Vergroot tekst-+=

Eén van mijn grootste hobby’s is reizen en nieuwe herinneringen maken. En dat doe ik natuurlijk het allerliefste samen met mijn vriend. Maar ik vroeg mij ook af hoe het zou zijn om in mijn eentje op reis te gaan. Wanneer je een beperking hebt en afhankelijk bent van zorg is dat een grote uitdaging en kan er een grote figuurlijke drempel zijn die je ervan weerhoudt om deze uitdaging aan te gaan. In 2022 ben ik deze uitdaging aangegaan en een midweek in mijn eentje van huis geweest. In deze blog deel ik alle details van mijn allereerste solo reis.

Accommodatie

Voor een eerste solo trip durfde ik niet direct het vliegtuig te pakken naar een verre bestemming, dus zocht ik het wat dichter bij huis. Ik heb veel opties voor accommodaties overwogen, omdat ik niet goed wist wat er allemaal mogelijk was en geschikt zou zijn voor mij met mijn zorgvraag. Uiteindelijk kwam ik via de website van Eelke Droomt B&B Beekerke in Biggekerke tegen op het Zeeuwse eiland Walcheren.

Ingang van B&B Beekerke in Biggekerke, Zeeland.

Deze Bed & Breakfast heeft drie kamers, waarvan één kamer met een aangepaste badkamer. Eigenaresse Lilian heeft ruime werkervaring als verpleegkundige in het ziekenhuis en de thuiszorg en kan de zorgvraag invullen. Het was altijd al haar wens om een B&B te hebben waar ook gasten met een beperking kunnen komen logeren. Na een paar keer heen en weer gemaild te hebben had ik er een goed gevoel bij en heb ik mijn verblijf geboekt.

De dag dat ik naar Zeeland vertrok, was ik super zenuwachtig en wilde ik bijna op het allerlaatste moment nog afzeggen. Maar toen ik na een autorit van bijna 2 uur bij de accommodatie aankwam en Lilian ontmoet had, waren de zenuwen al gauw weg. De kamer was niet heel groot, maar ruim genoeg en de badkamer was van alle aanpassingen voorzien die ik nodig had. En wanneer ik iets nodig had, stond het hele gezin klaar om mij te helpen om mijn verblijf zo comfortabel mogelijk te maken. Super fijn!

Ik maakte een vlog van mijn eerste solo reis. Deze kun je hier bekijken!

De aangepaste kamer en badkamer van B&B Beekerke in Biggekerke, Zeeland.

Activiteiten

Op Walcheren is genoeg te zien en te doen en iedere dag ben ik dan ook op pad geweest. In de buurt van de B&B is ook genoeg moois te zien en kun je prachtige fietstochten maken. Maar wil je een plaatsje bezoeken, dan is het wel fijn als je een auto bij je hebt. In de omgeving zijn genoeg leuke plaatsjes te vinden die het waard zijn om een bezoek te brengen. Sowieso ervaar je direct een vakantiegevoel wanneer je in Zeeland bent door de prachtige omgeving en de uiterst vriendelijke mensen.

Overzicht van de plaatsen die Manon bezocht heeft tijdens haar solo reis naar Zeeland.

Zoutelande

Op de eerste dag ben ik naar Zoutelande gegaan. Dit plaatsje is het dichtst bij de B&B en als ik in Zeeland ben, wil ik natuurlijk wel het strand en de zee zien! Er is een gezellig klein centrum met leuke restaurantjes en je vindt er zelfs de hoogste duinen van Zeeland. Nadat ik genoten had van mijn eerste Zeeuwse Bolus was het wel even zoeken hoe ik met de rolstoel bovenop de dijk kon komen om de zee te zien. Maar toen ik het eenmaal gevonden had, heb ik genoten van het prachtige uitzicht.

Middelburg

Manon in Middelburg met op de achtergrond de Sint Jan.

De hoofdstad van de provincie Zeeland was ongeveer 10 minuten rijden vanaf de B&B en is prima geschikt voor een middagje shoppen. Je vindt hier alle bekende winkels, maar ook genoeg leuke boetiekjes. Cultuurliefhebbers kunnen er ook hun hart ophalen, want Middelburg heeft talloze monumentale gebouwen en een rijke geschiedenis. Er zijn diverse museums, zoals het Zeeuws Museum en het Chocolade Museum. Dat maakt deze stad ook erg geschikt voor een stedentrip of weekendje weg. Er hangt een hele ontspannen sfeer en het is er niet druk. Dat maakt deze stad wat mij betreft ook erg geschikt voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).

Mijn persoonlijke tip is om een rondvaart te maken en Middelburg vanaf het water te leren kennen. Het is helaas niet mogelijk om met rolstoel en al aan boort te gaan, maar wanneer het mogelijk is voor je helpen de medewerkers je graag om aan boort te komen. Ik vond dit een heel ontspannen manier om de stad beter te leren kennen.

Veere

Toen ik aan het gezin van Lilian vroeg welke plaats ik écht een bezoek zou moeten brengen, werd Veere genoemd en ik geef ze helemaal gelijk. Ondanks dat dit stadje niet zo rolstoeltoegankelijk is, ben ik ontzettend blij dat ik hier een middag heb doorgebracht. Je waant je bijna in een andere wereld door de prachtige kerk, de historische gebouwen en de leuke huisjes. Ik maakte een wandeling over de stadswallen en genoot van een heerlijk diner bij de jachthaven. Een volgende keer ga ik graag mee met de boottocht over het Veerse Meer, want ik zag dat deze rolstoeltoegankelijk is.

Domburg en Vlissingen

Manon op het strand van Domburg op een vlonder.

Omdat mijn verblijf bij B&B Beekerke zo goed bevallen was, ben ik een paar weken later nog eens terug geweest. Tijdens mijn tweede verblijf heb ik het echt getroffen met het weer en heb ik de plaatsen Domburg en Vlissingen bezocht. Domburg is een bekende badplaats met een gezellig centrum. Bij het strand zijn invalidenparkeerplaatsen en er is een rubber vlonder waardoor je ver het strand op kunt komen. Ik heb hier genoten van een prachtige zonsondergang.

Vlissingen is bekend doordat het de geboorteplaats is van Michiel de Ruyter, een bekende zeeheld van Nederland. Op de boulevard vind je zijn standbeeld. Mijn bezoek aan deze stad was maar kort, maar aan de boulevard kun je heerlijk eten en het is mogelijk om met de rolstoel op het strand te komen. Een volgende keer wil ik deze plaats zeker nog beter leren kennen.

Paardencoaching Beekerke

Tijdens mijn verblijf bij B&B Beekerke heb ik een sessie paardencoaching mogen ervaren van Anette van Samvinna Coaching. Haar prachtige paarden Þrenna en Fjalar helpen mensen om meer inzicht en duidelijkheid te geven in bepaalde patronen en gewoontes. Zelf ben ik enorm geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling en daarom wilde ik dit heel graag eens proberen. En Anette heeft ook nog eens enorm veel ervaring met het coachen van mensen met NAH en is zelf ervaringsdeskundige. Dit maakte het voor mij extra interessant om eens te proberen. Ik vond het lastig om van tevoren een duidelijke coach-vraag te formuleren, maar door de vragen die Anette stelde en door het delen van haar eigen ervaringen heb ik gaandeweg nieuwe inzichten gekregen. Ik vond het bijzonder om te zien hoe de paarden op mij en mijn rolstoel reageerden (ik was de eerste coachee in een rolstoel ever voor deze paarden), maar het knuffelen met paarden heeft sowieso altijd iets magisch en rustgevends.

Eten en drinken

De eerste avond heb ik heerlijk meegegeten met het gezin van Lilian, maar de andere avonden heb ik zelf leuke restaurantjes opgezocht in de plaatjes die ik bezocht heb. Op avontuur gaan èn in mijn eentje uit eten gaan, was voor mij deel van het solo reizen en wilde ik graag ervaren.

Il Sento – Middelburg

Dit is een heerlijke pizzeria in het centrum van Middelburg. Dit restaurant werd mij aangeraden door één van mijn volgers en ik raad hem ook graag aan jou aan, want het eten was erg lekker! De locatie is ook erg fijn, omdat het in een rustig binnentuintje midden in het centrum ligt.

De Werf – Veere

Het karakteristieke Veere is prachtig, maar nadat ik een aantal uren rondgeslenterd (lees: gehobbeld) had door deze plaats zocht ik een plekje waar ik even kon ontspannen en tot rust kon komen. Bij restaurant De Werf heb je prachtig uitzicht over de jachthaven en op de oude gebouwen. En de zonsondergang tijdens het heerlijke diner was een cadeautje en het geluksmomentje van mijn dag.

Uitzicht op de jachthaven van Veere en het oude centrum.

Oaxaca – Domburg

Oaxaca is een gezellig restaurant, direct aan het strand in Domburg. Tijdens mijn eerste bezoek aan Zeeland heb ik hier geluncht binnen in het restaurant, omdat het nog net te fris was om buiten te zitten. Er zijn grote ramen waardoor je een prachtig uitzicht op zee hebt. De bediening was erg aardig en daarom besloot ik om tijdens mijn twee bezoek aan Zeeland hier terug te keren. Tijdens een diner op hun terras ervaarde ik het fijne vakantiegevoel en na het eten kon ik gemakkelijk via de hellingbaan het strand op om nog even van de avondzon te genieten.

Pier 7 – Vlissingen

Vanaf de boulevard kun je gemakkelijk met een hellingbaan naar beneden en kom je uit op het terras van Pier 7. Hierdoor ervaarde ik echt het ultieme vakantiegevoel en genoot ik met een heerlijke kop thee van de prachtige zonsondergang.

Tot slot

Mijn allereerste solo trip is mij enorm goed bevallen. Omdat er nog zoveel meer was in de omgeving wat ik wilde zien, ben ik een paar weken later nog een keer terug geweest. En ook die keer was weer super fijn! Het solo reizen heeft me zoveel meer gebracht dan ik van tevoren had gehoopt. Naast alle fysieke overwinningen en prachtige bezienswaardigheden, heeft het ook voor een grote stap in mijn mentale ontwikkeling gezorgd. Mijn zelfvertrouwen en zelfstandigheid zijn gegroeid en ik merkte dat ik in een andere omgeving weer hele nieuwe inzichten kreeg. Deze inzichten neem ik mee in mijn dagelijkse leven. Op sommige momenten was het ook minder leuk om alleen te zijn, maar dat hoort erbij en ook deze momenten heb ik leren waarderen. Voor mij is het zeker voor herhaling vatbaar! Dus droom jij er ook van om een keer in je eentje op vakantie te gaan? Dan moedig ik je zeker aan om uit te gaan zoeken wat de mogelijkheden zijn voor jou om jouw droom uit te laten komen.

 


Volg mij op sociale media!

3 antwoorden
  • Manon
   Manon zegt:

   Dank je wel voor je reactie. Leuk! Ik heb mij niet verplaatst met het openbaar vervoer, omdat ik een aangepaste auto heb. Ik heb daar dus geen ervaring mee. Maar het lijkt me niet heel makkelijk om je met openbaar vervoer te verplaatsen, omdat de bed & breakfast best wel afgelegen ligt en de dichtstbijzijnde bushalte 25 minuten lopen is.

   Beantwoorden
 1. Tonny van boxel
  Tonny van boxel zegt:

  Hoi manon wat een avontuur zo alleen. Ik zit sinds 9 jaar in een rolstoel ben wel op vakanties geweest met mijn man maar die durft niet te vliegen of met een ” gezonde” vriendin naar verschillende landen in Europa. En 1 keer met een oud buurmeisje ook in een rolstoel een cruise naar de abc eilanden dat was ook een speciale ervaring maar we vulde elkaar goed aan. Heb jij al een keer met iemand die ook in een rolstoel zit gereisd? Ze moeten wel grotendeels zelfstandig zijn. Als je dat een keer wilt proberen…….mijn naam is tonny

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *