Vergroot tekst-+=

In april gingen mijn vriend en ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens een weekendje weg en dit keer naar wel een hele mooie locatie. We wilden een paar dagen heerlijk relaxen en genieten van de prachtige natuur en waar kan dat nu beter dan op de Veluwe? In deze blog zet ik al mijn rolstoeltoegankelijke tips op een rijtje en hopelijk inspireer ik jou om er ook op uit te gaan!

Verblijf

Manon voor het Hugenpothhuis in Loenen op de Veluwe.

Op de website van Nationale Vereniging de Zonnebloem vond ik het Hugenpothhuis in Loenen op de Veluwe. Dit is een volledig aangepast vakantiehuis voor 6 personen wat van alle gemakken is voorzien. Baron van Hugenpoth tot Aerdt had zelf een lichamelijke beperking en wilde dat er na zijn overlijden een vakantiehuis voor mensen met een lichamelijke beperking gebouwd zou worden op zijn landgoed. Het Hugenpothhuis is gebouwd door de Stichting Baron van Hugenpoth tot Aerdt en wordt exclusief verhuurd door de Zonnebloem.

Zo is er naast de slaapkamer met speciale hoog-laag-bedden een volledig aangepaste badkamer, maar ook een hoog-laag-keuken met een vaatwasser op hoogte voor mensen in een rolstoel èn een schuur met tilliften en wasmachine en droger voor eventuele ongelukjes. Op de eerste etage bevinden zich nog twee tweepersoonsslaapkamers en een badkamer. Daarnaast is het mogelijk om thuiszorg te regelen via de lokale thuiszorgorganisatie. Dit hebben wij niet gedaan, omdat mijn vriend mij kon helpen dit weekend. Maar het is fijn om te weten dat de mogelijkheid er is!

Het allermooiste aan de moderne vakantiewoning vind ik toch wel de ligging midden in de natuur. Ik wilde echt even weg van alle hectiek in de stad en in dit huis heb je direct een vakantiegevoel. Er is een fantastisch grote tuin met uitzicht op het bos, waar je in de zomermaanden lekker kunt zonnen en barbecueën.

In deze video die ik maakte voor de Zonnebloem geef ik een uitgebreide rondleiding door de woning en laat ik alle aanpassingen zien. In deze video op mijn eigen YouTube-kanaal neem ik je mee tijdens ons weekendje weg.

Een indruk van de voorzieningen voor mensen met een beperking in het Hugenpothhuis in Loenen op de Veluwe.

Eten en drinken

Tijdens ons weekendje weg waren de restaurants en terrassen nog gesloten vanwege de Corona-maatregelen. Lekker hangen op het terras en verschillende knusse restaurantjes uitproberen was dus helaas niet mogelijk. De eerste avond hebben we zelf gekookt in ons huisje met de ingrediënten die we van huis hadden meegenomen en de andere twee avonden hebben we eten besteld. Hopelijk kunnen we tijdens ons volgende uitje weer lekker naar een restaurant, want daar genieten wij altijd enorm van!

Bistro de Bron

Op de hoek van de straat waar het Hugenpothhuis zich bevindt, vind je Bistro de Bron. Dit is een heerlijke plek voor een tussenstop tijdens een fietstocht waar je kunt genieten van een kop koffie of een lekkere lunch. Ik vond het super jammer dat we er nu geen kijkje konden nemen, want het zag er erg uitnodigend uit. Veel gasten van het Hugenpothhuis brengen een bezoekje aan deze bistro, omdat het zo lekker dichtbij is en de medewerkers kennen het ‘Zonnebloemhuis’ dan ook goed.

Eetcafé ’t Ruifje

In de omgeving van het Hugenpothhuis vind je veel eetcafé’s en cafetaria’s waar je een relatief simpele, maar lekkere maaltijd kunt bestellen. Ideaal voor alle campings in de omgeving! De laatste avond van ons verblijf hebben we een lekkere schnitzel besteld met frietjes bij eetcafé ’t Ruifje. Het eten werd snel bezorgd en was van prima kwaliteit.

Het uitzicht vanuit het Hugenpothhuis in Loenen op de Veluwe.

Activiteiten

Er valt van alles te beleven in de prachtige bosrijke omgeving van de Veluwe. Vanwege Covid19 hebben we niet al te massale plekken opgezocht en zijn we vooral de omgeving zelf gaan ontdekken op de fiets en in de elektrische rolstoel.

Kasteel ter Horst en de Loenense watervallen

Op zaterdag hebben we vooral Loenen zelf en de omgeving verkend. Zo kwamen we langs Kasteel ter Horst wat in 1557 gebouwd is in opdracht van de toenmalige burgemeester van Arnhem. Vervolgens zijn we naar de Loenense watervallen gegaan, oftewel de Vrijenbergse Spreng. Deze werd aan het einde van de 19e eeuw gegraven, zodat het waterpeil van het Apeldoorns Kanaal op peil kon worden gehouden. Doordat er een groot hoogteschil ontstond, werden er twee watervallen aangelegd. Hierdoor werd een te sterke stroming voorkomen. De grote waterval heeft een verval van 15 meter. De watervallen zelf vond ik niet heel erg indrukwekkend, maar het natuurgebied waar de watervallen zich bevinden is echt prachtig! Hier hebben we dan ook nog lang gewandeld.

Nationaal Park Veluwezoom

Manon en haar vriend Stijn bij het uitzichtpunt in Nationaal Park Veluwezoom.

Op zondag hebben we de auto gepakt en zijn we naar het plaatsje Rheden gegaan. Hier vind je het prachtige Nationaal Park Veluwezoom. Online vonden we dat hier een speciaal rolstoelpad is met een een mooie wandeling. Dat wilde ik natuurlijk wel met eigen ogen bekijken! Deze middag was echt boven verwachting fijn. Wat een prachtig park is dit! En zo divers! Het is zo mooi groen en er zijn heel veel verschillende dieren te bewonderen, zoals schapen, paarden, herten, etc. Als dame uit de grote stad, maak je mij hier heel erg gelukkig mee! En de rolstoelroute was ook perfect: de paden waren goed begaanbaar, het hek naast het wildrooster kon ik zelfstandig bedienen en naar het uitzichtpunt was een perfecte hellingbaan aangelegd. Hiervoor gaan we zeker nog een keer terug naar de Veluwe!

Tot slot

Het was weer ontzettend genieten op de Veluwe! Voor ons is dit de ideale bestemming om heerlijk te ontspannen en weer even helemaal op te laden. Eerder deden we al een stedentrip naar Apeldoorn en hebben we toen al veel mooie plekjes ontdekt. Het Hugenpothhuis is zeker een accommodatie waar we graag nog eens terugkomen, want zo’n compleet aangepast vakantiehuis is wat ons betreft uniek. En er valt genoeg te beleven in de omgeving voor nog een volgende keer!


Volg mij op sociale media!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.