Vergroot tekst-+=

Dit jaar vierde ik mijn verjaardag in april op een wel hele bijzondere plek, namelijk het Nederlandse Waddeneiland Terschelling. In deze blog deel ik alle rolstoeltoegankelijke details over dit heerlijke (maar tikkie frisse) weekendje weg. Hopelijk inspireer ik jou hiermee om dit mooie eiland ook een bezoek te brengen.

Vaartocht

Manon op de veerboot naar Terschelling.

De overtocht van Harlingen naar Terschelling hadden we vooraf geboekt bij Rederij Doeksen. Zij varen zowel naar Terschelling als ook naar Vlieland. Op de website kun je gemakkelijk aangeven met hoeveel personen je reist en of je een voertuig mee wilt nemen. Omdat de weersvoorspellingen in april enigszins onzeker zijn, wilden wij graag de rolstoelbus meenemen. Zodat we ook met slecht weer het eiland konden ontdekken. Hierbij geldt: hoe zwaarder/groter het voertuig, hoe meer je betaalt. En na een telefoontje te hebben gepleegd met de rederij, bleek dat voor mindervalidenvoertuigen geen gereduceerd tarief gehanteerd wordt. In het buitenland is dit soms wel het geval, bijvoorbeeld bij tolwegen.

We hadden de eerste boot geboekt naar het eiland met als vertrektijd 8:05 uur, dus dat betekende: vroeg op! Tijdens de overtocht is het verplicht om het voertuig te verlaten. Bij aankomst in Harlingen gaven we aan dat we met een rolstoelbus waren en dat ik aan de achterkant met een lift in en uit de bus moet, dus dat we wat extra ruimte nodig hadden op het parkeerdek. Dit werd keurig doorgegeven aan de medewerkers die de alle de boot op begeleiden en we kregen een parkeerplek vlak naast de lift naar het dek. Perfect dus!

Accommodatie

Na een overtocht van ongeveer twee uur kwamen we aan op Terschelling. We zijn toen direct doorgereden naar Paal 8 Hotel aan Zee waar we het weekend zouden verblijven. Omdat we zo vroeg waren opgestaan, was ik al best wel moe toen we aankwamen bij het hotel. Gelukkig was onze hotelkamer al schoongemaakt en konden we direct onze spullen naar de kamer brengen en even opfrissen.

Aangepaste hotelkamer van Paal 8 Hotel aan Zee op Terschelling.

De modern ingerichte hotelkamer was echt super groot! Naast een ruim gedeelte waar het bed stond, was er ook een zitgedeelte met een bank, fauteuil en salontafel. De badkamer was wat verouderd, maar ruim. Bij het toilet met beugels was genoeg ruimte eromheen, zodat mijn vriend mij kon helpen. De wastafel en spiegel waren handmatig verstelbaar en onder de douche stond een speciale douchestoel klaar. Al met al vond ik dit een heerlijke kamer!

In de vlog die ik maakte tijdens ons weekend weg geef ik een rondleiding door de aangepaste hotelkamer.

Wanneer ik een volgende keer wat langer op het mooie Terschelling mag verblijven lijkt het me ook erg leuk om in een bungalow te logeren.

Eten en drinken

De eerste avond van ons verblijf hebben we lekker gegeten in het hotel waar we verbleven. Dit restaurant staat erg goed aangeschreven en we ontdekten dat er ook regelmatig gast-chefs van het eiland worden uitgenodigd om het diner te verzorgen. Dit was niet het geval toen wij er waren, maar de maaltijd smaakte er niet minder om.

Eilandbistro De Boschplaat

Op Terschelling vind je veel adresjes waar je terecht kunt voor een ‘snelle hap’. Maar voor mijn verjaardag had mijn vriend een verrassingsdiner geregeld bij Eilandbistro De Boschplaat in Oosterend. Dit restaurant is vernoemd naar het mooiste natuurgebied van Terschelling en is een knusse bistro, geheel in Franse stijl. Het eten was heerlijk, de borden zo prachtig opgemaakt en de medewerkers uiterst vriendelijk.

Pizzeria Vito

De laatste avond van ons verblijf hadden we geen zin meer om uitgebreid te dineren, maar kozen we voor een pizzeria vlakbij ons hotel in het toeristische Midsland. In eerste instantie dacht ik dat ik niet naar binnen kon bij dit restaurant. Maar bij telefonische navraag hoorden we dat ze een oprijplaat hebben die ze kunnen neerleggen als er gasten in een rolstoel komen. Top! We hebben lekker gegeten in dit gezellige restaurant.

Strandpaviljoens

Natuurlijk vind je ook overal op Terschelling gezellige strandpaviljoens waar je terecht kunt voor een heerlijke maaltijd. De paviljoens waar wij onder andere zijn geweest en waar je goed terecht kunt met de rolstoel zijn: De Branding in Midsland, Heartbreak Hotel in Oosterend (heeft ook een invalidentoilet!) en De Walvis in West-Terschelling.

Activiteiten


Genieten van de natuur

Manon op Terschelling.

Op Terschelling is genoeg te doen en te beleven, maar voor mij stond genieten van de prachtige natuur met stip op nummer 1. Terschelling is echt een fietseiland, dus overal vind je goed begaanbare fietspaden. Super fijn met de elektrische rolstoel! Het eiland is enorm veelzijdig en je kunt er iedere dag weer nieuwe mooie plekken ontdekken. Wat mij vooral verraste is het verschil in natuur tussen oost en west. In het oosten vind je vooral duinlandschap en natuurgebied De Boschplaat, maar in het westen is veel meer groen en bossen te vinden. Ik heb er erg van genoten om met mijn elektrische rolstoel het eiland te verkennen en in een mum van tijd leer je de weg kennen en zie je herkenningspunten. Het heuvelachtige duinlandschap maakte dat het voor de accu van mijn rolstoel wel af en toe een uitdaging was. Maar nadat we de eerste dag spanning hadden over of we het hotel nog wel zouden halen, hebben we de tweede dag de oplader van mijn rolstoel gewoon achterop de rolstoel gehangen zodat we in geval van nood tussentijds mijn rolstoel konden opladen.

West-Terschelling

Een bezoekje aan de plaats West-Terschelling mag zeker niet ontbreken tijdens je verblijf op dit eiland. Wanneer je met de veerboot aankomt op het eiland kun je vuurtoren De Brandaris, de trots van de eilanders die midden in het stadje staat, niet missen. Verder vind je er tal van leuke souvenirwinkeltjes en restaurants die allemaal goed rolstoeltoegankelijk zijn. Net buiten het stadje vind je uitzichtpunt Seinpaalduin. Dit uitzichtpunt is goed te bereiken met de rolstoel en je hebt hier een prachtig uitzicht over West-Terschelling en het Groene Strand. Een prachtige plek om foto’s te maken.

Manon en haar vriend bij Uitzichtpunt Seinpaalduin op Terschelling.

Strand

Tijdens ons bezoek aan Terschelling was het helaas nog aardig fris. Maar wanneer de temperaturen wat hoger zijn, is het strand natuurlijk de place to be. Bij veel strandpaviljoens is het mogelijk om een strandrolstoel te huren/lenen, dus dit staat zeker op mijn wensenlijstje voor een volgende keer.

Tot slot

Ik heb genoten van mijn verblijf op Terschelling en had me geen betere plek kunnen bedenken om mijn nieuwe levensjaar in te gaan. Ik heb me verwonderd over het eilandleven en hoe gemakkelijk ik daarin meega. De toegankelijkheid, de vriendelijkheid en het (vergeleken met de Randstad) net iets lagere tempo waarin alles gaat, zijn me erg goed bevallen en maakten dat ik echt tot rust ben gekomen tijdens dit weekend. Het eiland heeft een plekje in mijn hart veroverd en ik kom heel graag snel weer een keer terug.


Volg mij op sociale media!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *