Manon in haar rolstoel bij de Sint Janskathedraal in 's Hertogenbosch.
Vergroot tekst-+=

De laatste dagen van 2019 brachten mijn vriend en ik door in het bourgondische ’s Hertogenbosch. Heerlijk om zo aan het einde van het jaar wat quality time met en voor elkaar te hebben, terug te blikken op het afgelopen jaar en nieuwe plannen te maken voor 2020. In deze blog doe ik kort verslag van onze stedentrip en zet ik alle rolstoeltoegankelijke hotspots op een rijtje. Heb jij nog aanvullingen na het lezen van de blog? Laat die dan hieronder achter!

Verblijf

Tijdens ons verblijf van vier dagen in Den Bosch logeerden we in Hotel Central. Dit hotel, wat al meer dan een eeuw gerund wordt door de familie Rademaker, ligt midden op de centrale Markt van de stad. Het is een knus en gezellig hotel en echt de huiskamer van de stad. Mensen die aan het winkelen zijn in de stad komen gezellig langs in de brasserie voor een kop koffie en je kunt er heerlijk lunchen of dineren met prachtig uitzicht op de Markt.

Mindervaliden hotelkamer in Hotel Central in 's Hertogenbosch

Mindervaliden hotelkamer in Hotel Central in ’s Hertogenbosch.

Het hotel is niet erg groot, maar ruimer dan de meeste stadshotels die ik tot nu toe heb gezien. Er is een hotelkamer speciaal voor mindervaliden. Deze is absoluut niet ruim, met mijn elektrische rolstoel zou ik er niet in kunnen denk ik, maar heeft alles wat je nodig hebt voor een kort verblijf in deze stad. Wat deze hotelkamer wel heeft en wat ik nog nooit eerder ben tegen gekomen is een elektrische deurdranger! Zodra je de pas van de hotelkamer tegen de kaartlezer houdt, gaat de deur automatisch open. En van binnenuit is deze te openen met een speciale knop. Super!

Voor al mijn stedentrips ga ik op zoek naar hotels die centraal gelegen zijn, dicht bij de winkels en bezienswaardigheden. Op die manier is er altijd een invalidentoilet in de buurt en kan ik ’s middags gemakkelijk even terug naar de kamer om te rusten. Hiervoor was dit hotel dus ideaal!

Gevel van Hotel Central in Den Bosch.

Hotel Central in Den Bosch.

Eten en drinken

Brabant staat bekend om het bourgondische leven en ook in ’s Hertogenbosch kennen ze dit maar al te goed! Tijdens onze stedentrip hebben we diverse barretjes en restaurants uitgetest en hieronder vind je een kleine selectie. In de vlog die binnenkort op mijn YouTube-kanaal verschijnt zie je beelden van alle horecagelegenheden waar we zijn geweest.

Pizzabar Deeg

Schuin tegenover het Noordbrabants Museum vind je het schattige restaurantje Pizzabar Deeg (met een invalidenparkeerplaats voor de deur). Dit hippe tentje viel ons op door de super leuke naam en als echte pizzalovers wilden we hier graag een avondje aanschuiven. Ondanks dat de locatie niet erg ruim is opgezet waren we van harte welkom. Bij Pizzabar Deeg wordt het deeg huisgemaakt en daardoor kun je kiezen uit speltdeeg, het oorspronkelijke tarwedeeg of het normale wittedeeg. Doordat de pizza bereid wordt in een houtgestookte oven geeft dat de pizza extra smaak. Doordat ik zo helemaal mijn eigen pizza kon samenstellen heb ik er extra van genoten!

Stadsherberg ’t Pumpke

Aan de Parade, naast de Sint Janskathedraal, vind je diverse gezellige barretjes en brasserieën. Na een dag wandelen door de stad belandden we dan ook vaak op één van de vele terrasjes om lekker op te warmen onder een terrasverwarmer. Eén van de barretjes is Stadsherberg ’t Pumpke. Hier kun je terecht voor een heerlijke lunch, een koffie met de echte Bossche bol (van Jan de Groot) of voor een borrel met een bittergarnituur. Naar ons idee maakt het niet veel uit op welk terras je plaatsneemt, maar ik vind het wel leuk om er één te benoemen in deze blog.

M’eat

Op de laatste avond van onze stedentrip hebben we gegeten bij Bar & Grill Restaurant M’eat. Een paar jaar geleden hebben we hier met vrienden heerlijk gegeten op het terras en daarom wilden we hier graag nog een keer naar terug. Het is een klein, maar gezellig tentje met een ontspannen sfeer. Eén van hun specialiteiten is een drie weken gerijpte entrecote. Als je deze besteld, wordt deze aan je laten zien en mag je zeggen of je het een mooi stuk vlees vindt, voordat deze op een Green Egg barbecue gegrilld wordt.

Activiteiten

 

Sint Janskathedraal

Het pronkstuk van ’s Hertogenbosch is toch echt wel de Sint Janskathedraal die je vanaf bijna iedere plek in de stad kunt zien. De kerk heeft zo’n lange geschiedenis en hierdoor vind ik het altijd een indrukwekkend gebouw. Toen wij in de stad waren was er een (niet levende) kerststal in de kerk. Vooraf waren we gewaarschuwd voor een lange rij, maar zo op het eerste oog leek dat allemaal mee te vallen. Toen we na 10 minuten binnen in de kerk stonden, bleek dat nog maar het begin van de rij te zijn, want de kerststal stond helemaal achterin de kerk. Maar het was zeker het wachten waard! Er waren allerlei opgezette dieren langs het pad naar de kerststal toe en natuurlijk is de kathedraal van zichzelf al een prachtige bezienswaardigheid waar je je ogen uitkijkt.

Manon in 's Hertogenbosch.

Manon in ’s Hertogenbosch.

Noordbrabants Museum

Voor een video voor de Zonnebloem was ik begin 2019 al in ’s Hertogenbosch geweest voor een bezoek aan het Noordbrabants Museum. Dit was één van de leukste uitjes die ik vorig jaar voor de Zonnebloem gemaakt hebt en ik heb hier ontzettend veel van geleerd. Daarom leek het me interessant om nu weer een bezoek te brengen aan dit museum. Dit keer hoefde ik niet per se te vloggen, maar kon ik rustig kon genieten van al het moois wat er te zien is. Toen wij er waren, was er een expositie over de beroemde schilder Van Gogh en zijn Intimi: vrienden, familie, modellen. Hierdoor ben ik veel meer te weten gekomen over het leven en de carrière van deze schilder en ik had niet verwacht dat ik het zo interessant zou vinden.

Op de eerste verdieping van het Noordbrabants Museum vind je hun vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Noord-Brabant. Dit vond ik zelf erg interessant, omdat je hierdoor veel meer leert over de stad, maar ook over de streek en daarmee over Nederland. Ben je hier nog nooit geweest? Dan is dit museum zeker een bezoekje waard.

Kinepolis ’s Hertogenbosch

Tijdens onze stedentrip brachten we ook een bezoekje aan de bioscoop van deze stad. Naast de Sint Janskathedraal vind je ook een bioscoop, maar omdat ik graag naar de kerstfilm Last Christmas wilde en deze daar niet aangeboden werd, gingen we naar Kinepolis. Dit was gelukkig maar 15 minuten lopen vanaf het centrum, dus dat was prima te doen. De bioscoop was super goed toegankelijk: parkeergarage om de hoek, verlaagde automaten om kaartjes te kopen speciaal voor rolstoelers en om naar de zaal te gaan loopt er een medewerker met je mee om de lift te bedienen (met een pasje) en om je de weg te wijzen. Helemaal super!

Tot slot

Wij hebben een heerlijke tijd gehad in het prachtige ’s Hertogenbosch. Wat mij opviel is dat bijna alle locaties toegankelijk waren voor mij met mijn rolstoel, ondanks dat het een oude stad is met veel oude gebouwen. Bijna overal vind je hellingbaantjes of wordt er zonder enige moeite een oprijplaat voor je neergelegd. De mensen in ’s Hertogenbosch zijn vriendelijk en zeer behulpzaam. Hierdoor voelde ik me meer dan welkom in deze mooie stad en zal ik hier graag terugkomen.


Volg mij op sociale media!

2 antwoorden
 1. Ria Henskens
  Ria Henskens zegt:

  Lieve Manon ,wat ik een beetje mis , over de toegankelijkheid van de toiletten in de diverse zaakjes, , verder geniet ik van jullie enthousiasme Groetjes Ria

  Beantwoorden
  • Manon
   Manon zegt:

   Dank voor je reactie, Ria. Goede tip! Ik heb zelf vooral veel gebruik gemaakt van het toegankelijke toilet in het hotel. Maar in het Noordbrabants Museum en in de Kinepolis bioscoop zijn zeker aangepaste toiletten te vinden. Verder hebben we vooral veel op de terrassen gezeten en ben ik niet naar binnen gegaan, omdat het gewoon te druk was. Dus daar kan ik ook weinig over zeggen, helaas.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *