Vergroot tekst-+=

De grootste passie van mij en mijn vriend is reizen. Afgelopen zomer vierden wij vakantie in eigen land vanwege de geldende Corona-maatregelen. Maar we hebben zeker niet minder genoten, want wat is ons eigen Nederland toch mooi! We ontdekten zoveel mooie plekjes in Zuid-Limburg. Deze blog geeft een mooi overzicht van onze vakantie en rolstoeltoegankelijke tips.

Verblijf

Tijdens deze langere vakantie van 11 dagen wilden we ons lekker in de watten laten leggen. Daarom kozen we voor een verblijf in het prachtige Van der Valk Hotel Heerlen. Dit hotel is van alle gemakken voorzien, zoals een restaurant, zwembad en de wellness is inmiddels ook geopend. Ook de ligging van het hotel is fantastisch: naast een prachtig park en op 10 minuten rijden van de gezellige binnenstad van Heerlen.

Helaas waren de voorzieningen voor mij met mijn rolstoel niet ideaal op de aangepaste kamer, ondanks dat het een super ruime hotelkamer was. Er stonden twee heerlijk grote boxspring bedden, maar deze waren voor mij veel te hoog om zelf op te komen. Ook was er een ruime badkamer met beugels bij het toilet, maar de beugels waren helaas te kort voor mij om goed te kunnen vasthouden en staan. Er was een heerlijke regendouche, maar door het stoeltje aan de muur kon ik daar helaas niet onder zitten. Gelukkig zijn mijn vriend en ik oplossingsgericht ingesteld en hebben we een tuinstoel van het terrasje gepakt en deze gebruikt als douchestoel.

Na een paar dagen kreeg ik er een beetje handigheid in en hebben we ons prima weten te redden de rest van de vakantie. Maar houd hier rekening mee als je dit hotel wilt boeken. Wellicht kun je in de buurt van het hotel ook hulpmiddelen huren, zoals een tillift. Hier hebben wij zelf geen navraag voor gedaan, dus hier kan ik helaas geen tips voor geven. In de video op mijn YouTube-kanaal geef ik een roomtour door de hotelkamer, laat ik de aanpassingen zien en neem ik je mee tijdens onze vakantie.

De aangepaste hotelkamer voor rolstoelers in Hotel Heerlen.

Eten en drinken

Tijdens onze vakantie hebben we heel veel leuke locaties bezocht om te eten en drinken. Onze top 3 bevindt zich toevallig allemaal in Heerlen, terwijl we ook in andere plaatsen geweest zijn.

Smaak & Vermaak

Op de laatste avond van onze vakantie hebben we bij Smaak & Vermaak gegeten en ik zou willen dat we dit eerder hadden gedaan! Want wat een feestje was dit! Midden op het Pancratiusplein van Heerlen, goede bediening en ieder gerecht prachtig opgemaakt en om van te smullen. Hier komen we zeker nog een keertje terug! Dit restaurant valt bij meer mensen in de smaak, dus wees wel op tijd met reserveren.

Brasserie Mijn Streek

Voor onze vakantie kregen we dit restaurant getipt van een vriendin. Mijn Streek bevindt zich op het hoogste punt van Heerlen, namelijk op de 5e etage van Het Glaspaleis. Dit gebouw, wat ontworpen is door een architect en oorspronkelijk gebruikt werd als warenhuis, is tegenwoordig een verzamelgebouw met de openbare bibliotheek, een muziekschool, meerdere restaurants èn gelukkig ook een invalidentoilet. Tijdens het diner heb je een geweldig uitzicht over de stad en het heuvellandschap en je kunt kiezen voor diverse kleine gerechtjes om te delen of je eigen driegangendiner samenstellen.

Kasteel Terworm

Manon en haar vriend tijdens de lunch bij Kasteel Terworm in Zuid-Limburg.

Tijdens onze vakantie hebben we veel gewandeld op het landgoed van Terworm, gelegen naast ons hotel. De eyecatcher van dit landgoed is toch echt wel het historische Kasteel Terworm, wat tegenwoordig een luxe Van der Valk hotel is. Het leek ons fantastisch om hier te lunchen op het terras. Ook hier moesten we ruim van tevoren reserveren, omdat het erg gewild is en er beperkte ruimte is. Maar toen dat eenmaal gelukt was, dachten we dat er niets meer mis kon gaan. Het hotel is goed aangepast voor mensen in een rolstoel, maar helaas was de hellingbaan om op het terras te komen zó steil dat mijn elektrische rolstoel dat niet trok. Met de handbewogen rolstoel zou het wel gelukt zijn. Daarom mochten wij bij hoge uitzondering onze lunch nuttigen op de binnenplaats van het kasteel. Ondanks dat het niet zo liep als gepland was dit zo’n bijzondere ervaring in een prachtige ambiance.

Activiteiten

Zoals hierboven al geschreven is Zuid-Limburg enorm veelzijdig en is er genoeg te zien en te beleven in deze prachtige omgeving. Hieronder een paar van mijn tips.

Drielandenpunt Vaals

Het Drielandenpunt bij Vaals is het hoogste punt van Nederland en op deze plaats komen de grenzen tussen Nederland, België, Duitsland samen. Op zich vond ik dit niet heel bijzonder, maar nu we toch zo dicht in de buurt waren was het wel een bezoekje waard. Er is volop vermaak te vinden, zoals diverse eettentjes, muziek en een speeltuin voor de kinderen. Bovenop de Boudewijntoren heb je prachtig uitzicht en deze toren beschikt over een lift, dus is goed toegankelijk met een rolstoel.

Valkenburg

Afgelopen zomer is Valkenburg, net als veel andere plaatsen in Zuid-Limburg, flink getroffen door overstromingen en toen het enigszins kon, wilden wij deze stad graag een bezoek brengen omdat ik er zoveel bijzondere verhalen over had gehoord. Valkenburg staat vooral bekend om de grotten en het mergelsteen. Helaas was de bekendste grot Mergelrijk niet rolstoeltoegankelijk en de Fluweelengrot al helemaal volgeboekt. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Grottentocht Valkenburg en daar ben ik achteraf erg blij mee. Deze grot was minder massaal bezocht en hierdoor hadden we alle tijd om ons heen te kijken. De gids wist enorm veel over de historie van Valkenburg en over deze grot. Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen te leren en dat is deze middag zeker gelukt!

Brunssummerheide

De brunssummerheide is een groot natuurgebied, niet ver bij ons hotel in Heerlen vandaan. Op internet stond dat er een speciale rolstoelroute was, maar de reviews op Google over de rolstoeltoegankelijkheid beloofden niet veel goeds. Desondanks wilde ik dit graag persoonlijk testen en daarom zijn we er gewoon naartoe gegaan. Er is inderdaad een rolstoelroute, maar die is slechts 1 km. Omdat wij graag langer wilden wandelen hebben we in eerste instantie een andere route genomen. Hier heb ik van redelijk dichtbij de prachtige heide in bloei zien staan, maar zat ik op een gegeven moment met mijn elektrische rolstoel vast in het mulle zand. Om verder risico te vermijden zijn we toch maar naar het rolstoelpad gegaan en deze was onverwachts erg afwisselend. Met de elektrische rolstoel ging dit goed, ondanks dat sommige stukken erg hobbelig waren. Maar met een handbewogen rolstoel die geduwd moet worden, zou ik dit echt afraden.

GaiaZOO

Als je in Zuid-Limburg bent is een bezoekje aan dierentuin GaiaZOO in Kerkrade wat mij betreft echt de moeite waard. Dit is namelijk mijn favoriete dierentuin van Nederland. Het park is ruim opgezet, de dieren hebben grote verblijven en ik heb hier dieren gezien die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien. Ook is de dierentuin opgedeeld in verschillende gebieden, die allemaal niet te lang duren. Zo kun je in één dag het hele park zien, maar kun je je bezoek ook over meerdere dagen verdelen en iedere keer een ander deel van het park zien. Mijn favoriete onderdeel van deze dierentuin is toch wel ‘Limburg’, wat eigenlijk het meeste lijkt op een kinderboerderij met pony’s, varkens en kippen. Erg leuk en ik kom hier zeker nog een keer terug!

Manon in dierentuin GaiaZOO.

Tot slot

Al met al hebben wij een geweldige vakantie gehad in Zuid-Limburg. We hebben ontzettend veel gezien en gedaan en hadden wellicht iets meer kunnen uitrusten.  We hebben nu alweer plannen gemaakt voor ons volgende bezoek aan deze streek, dus ik weet zeker dat we hier vaker terugkomen als we er even lekker op uit willen in eigen land. Heb jij nog tips? Laat ze dan achter in een reactie!


Volg mij op sociale media!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *