Vergroot tekst-+=

Regelmatig krijg ik de vraag of ik tips heb voor bij het uitzoeken van een nieuwe rolstoel en waar je op moet letten. Zelf vind ik dit ook altijd een spannend moment, omdat het niet heel vaak voorkomt dat je een nieuwe rolstoel mag uitzoeken en je moet er heel wat jaren mee vooruit. In deze blog vertel ik welke rolstoelen ik heb, wat de functionaliteiten zijn en waar ik op heb gelet bij het uitzoeken en aanmeten van de rolstoelen. Hopelijk kan ik jou hiermee inspireren voor jouw volgende keuzemoment!

Handbewogen rolstoel

Manon van den Heuvel in haar handbewogen LSR rolstoel van Permobil.

Manon in haar handbewogen LSR rolstoel van Permobil.

De rolstoel die het meest uitgebreid is en die ik het meest gebruik is mijn handbewogen rolstoel. Dit is de LifeStand LSR stoel van Permobil. In de rolstoel zit ik lekker rechtop en heb ik een actieve zithouding. En de stoel is vrij laag, waardoor ik overal goed bij kan en heel mobiel ben.

Deze rolstoel gebruik ik in combinatie met Albers e-motion wielen. Dit zijn wielen met een elektrische hulpmotor erin, waardoor je zelf minder kracht hoeft te zetten om te rollen. Hiermee voorkom ik dat mijn schouders overbelast raken, maar maak ik wel de ‘rol-beweging’. Persoonlijk vind ik het erg fijn om deze beweging wel te behouden.

Ook heeft deze rolstoel een speciaal rugkussen met lendenondersteuning. Het kost mij erg veel energie om de hele dag rechtop te zitten in de rolstoel. Met dit kussen wordt dit zoveel mogelijk ondersteund.

De ergotherapeut in het revalidatiecentrum adviseerde mij om gedurende de dag regelmatig van houding te wisselen. Maar als je zoals ik vaak op pad bent, is dat niet altijd mogelijk.

Bij deze rolstoel is het mogelijk om de rugleuning via een elektrisch systeem achterover te kantelen, zodat ik even kan relaxen. Daarnaast heeft de rolstoel ook een sta-functie. Het is heel erg fijn om deze functie te blijven trainen en behouden, maar het is ook handig als ik met valide mensen op gelijke hoogte wil praten of iets boven uit de keukenkastjes wil pakken.

Het is natuurlijk super dat er zoveel verschillende functionaliteiten in één rolstoel zitten. Een nadeel hiervan is dat de rolstoel in zijn totaliteit heel erg zwaar is. Daardoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om hem zomaar in de kofferbak van een auto te tillen. Ook is het systeem van de e-motion wielen kwetsbaar als het klem zit in een kofferbak. Voor mij is dit geen bezwaar, aangezien ik een eigen rolstoelbus heb waar ik met rolstoel en al in kan rijden.

Elektrische rolstoel

Manon van den Heuvel in haar elektrische rolstoel van Permobil tijdens een dagje uit in Diergaarde Blijdorp Rotterdam.

Manon van den Heuvel in haar elektrische rolstoel van Permobil tijdens een dagje uit in Diergaarde Blijdorp Rotterdam.

Naast een handbewogen rolstoel heb ik ook een elektrische rolstoel. Wanneer ik buitenshuis zelfstandig op pad ga of als ik weet dat ik veel lange afstanden moet maken, kies ik vaak voor mijn elektrische rolstoel. Bijvoorbeeld als ik met de auto niet dichtbij mijn bestemming kan parkeren.

De elektrische rolstoel is de M400 van Permobil. Deze rolstoel heeft ook super veel functionaliteiten en kun je helemaal naar je persoonlijke wensen instellen. Voor mijn gevoel heb ik in deze rolstoel een wat meer passieve zithouding dan in de andere rolstoel. Daarom is deze rolstoel voor mij minder geschikt om binnenshuis te gebruiken. Omdat ik dan overal goed en gemakkelijk bij wil kunnen. Maar deze rolstoel is wel weer ideaal voor een ontspannen dagje uit.

Ik noem de elektrische rolstoel ook wel mijn fiets, omdat ik deze gebruik om boodschappen te doen en om naar de fysiotherapeut te gaan. Doordat ik niet zelf hoef te rollen, kan ik gemakkelijk tassen of spullen meenemen in mijn hand of op schoot. En voor de zwaardere boodschappen heb ik achterop haakjes laten monteren om de tassen aan te hangen. Super handig!

Zowel de handbewogen rolstoel als de elektrische rolstoel heb ik sinds 2014. En omdat ik het gebruik van de stoelen zoveel afwissel, zijn mijn ergotherapeut en ik er vanuit gegaan dat ik ongeveer 10 jaar met beide rolstoelen vooruit kan.

Sportrolstoel

Tot slot heb ik ook een sportrolstoel. Deze gebruik ik alleen in combinatie met mijn handbike. Mijn sportstoel is een vastframe rolstoel van Double Performance. Omdat mijn normale handbewogen rolstoel al zoveel functionaliteiten en daardoor accu’s onder de stoel heeft, is het niet mogelijk om hier een handbike aan te koppelen en moest ik hier een aparte rolstoel voor aanschaffen.

De sportrolstoel is speciaal voor mij op maat gemaakt. De stoel heeft een lage rugleuning, zodat ik maximale bewegingsvrijheid heb. En de wielen staan een beetje schuin, zodat ik goed scherpe bochten kan nemen tijdens het fietsen.

Doordat de sportrolstoel perfect is ingesteld voor het gebruik in combinatie met de handbike is de rolstoel voor mij niet geschikt om binnenshuis voor andere dingen te gebruiken. Deze keuze heb ik gemaakt tijdens het aanmeten van de rolstoel, omdat ik deze rolstoel alleen voor het handbiken wil gebruiken en voor andere activiteiten mijn andere rolstoelen kan gebruiken.

Manon in haar sportrolstoel en handbike van Double Performance.

Manon in haar sportrolstoel en handbike van Double Performance.

Meer informatie

Ik hoop dat ik je in deze blog een beter beeld heb kunnen geven van mijn rolstoelen en waarom ik deze gekozen heb. Heb je nog vragen over mijn rolstoelgebruik? Laat ze gerust achter in een reactie hieronder en dan ga ik ze zeker beantwoorden. Op de website van Check je zit vind je meer informatie over een goede zithouding, ervaringen van andere rolstoelgebruikers en een handige checklist voor jouw volgende rolstoelpassing. Het is dus zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen. Ook maakte ik een video waarin ik vertel over mijn rolstoelen. Deze kun je vinden op mijn YouTube-kanaal.

Heel veel succes en plezier bij het uitzoeken van jouw volgende rolstoel!


Volg mij op sociale media!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *