Manon in Haarlem met op de achtergrond de Sint-Bavokerk.
Vergroot tekst-+=

Tussen Kerst en Oud & Nieuw ben ik samen met Stijn een paar dagen in Haarlem geweest. Vorig jaar zijn we een midweek in Valencia geweest in deze periode en dit is ons zo goed bevallen dat we dat dit jaar graag over wilden doen in een andere stad. Slechts 1,5 week van tevoren hebben wij bij een aantal hotels in verschillende steden in Nederland, België en Noord-Frankrijk geïnformeerd of zij nog kamers beschikbaar hadden in deze periode en Haarlem was het eerste hotel met een positieve reactie!

In deze blog deel ik mijn tips over rolstoeltoegankelijke hotels, musea, winkels en restaurantjes en hoop jou hiermee enthousiast te kunnen maken om deze prachtige stad ook een bezoekje te brengen!

Hotel

Stijn en ik zijn 4 dagen in Haarlem geweest en hadden van tevoren besloten om ons lekker te laten verwennen in een hotel dat goed aangepast is voor mij met mijn rolstoel. Tegenwoordig kan ik wel zeggen dat ik een professional geworden ben in het boeken van aangepaste hotelkamers en ik vind het ook nog eens super leuk om te doen! Ik zal een aparte blog schrijven met mijn tips en trics. Wij logeerden in Amrâth Grand Hotel Frans Hals. Dit is midden in het centrum, in een zijstraat van de Grote Markt. Het is een 4-sterren hotel met 2 zeer ruime, aangepaste rolstoelkamers. Onze kamer had een badkamer met een douche èn een bad! En de kamer was groot genoeg om zowel mijn elektrische als mijn handbewogen rolstoel te kunnen stallen. Op deze manier kon ik binnen het hotel mijn handbewogen rolstoel gebruiken, die veel praktischer is, en buiten het hotel de elektrische rolstoel voor de lange afstanden. ’s Ochtends hebben wij heerlijk rustig ontbeten in het hotel. Ze hadden een middelgroot ontbijtbuffet met verschillende soorten brood, vleeswaren, kaas, zoetigheden. Maar ook ei, spek, pannenkoekjes, yoghurt, fruit en verschillende sapjes. Zo konden wij na het ontbijt vol energie op pad om de stad te verkennen!

Restaurants en cafés

’s Avonds zijn wij lekker uit eten geweest en hebben we iedere dag een ander restaurantje uitgeprobeerd. Het viel ons op dat er ongelofelijk veel eettentjes zijn in het centrum van Haarlem met voor ieder wat wils en dat het heel erg normaal is bij drukte dat je eerst aan de bar een drankje drinkt terwijl je wacht tot er een tafeltje vrijkomt. Dit is voor een rolstoeler natuurlijk geen optie.

Wilma & Alberts

Bij Wilma & Alberts kun je de lekkerste steaks eten van heel Haarlem! Er is een grote ouderwetse draaideur als ingang, maar deze kunnen ze helemaal open zetten, zodat je er met de rolstoel in kunt. Het personeel is zeer behulpzaam en denkt graag met je mee over een goede plaats om te zitten bijvoorbeeld. Wilma & Alberts zit vlakbij het hotel waar wij zaten, naast de Sint-Bavokerk.

Rubens Burger

De tweede avond hebben wij even snel een hamburger gegeten voordat we een bezoekje brachten aan de bioscoop. Rubens Burger is een jong en fris restaurantje met heerlijke, originele burgers. Zelf ben ik niet zo’n burger-fan, maar heb een boven verwachting lekkere burger met carpaccio gegeten! Dit restaurant vind je vlakbij Pathé Haarlem.

Nolita

Nolita is een klein, gezellig, low-budget Italiaans restaurantje vlakbij ons hotel. De menukaart van dit restaurant is slechts 1 kantje met daarop zowel de voor-, hoofd- als nagerechten. Er wordt gewerkt met echte Italiaanse producten wat er voor zorgt dat je voor weinig geld heerlijk kunt eten. En het desert Scroppino is mijn persoonlijke aanrader!

Café XO

Dit café bevindt zich op de Grote Markt van Haarlem, het grote plein naast de Sint-Bavokerk. Hier vind je de meeste restaurants en cafés. Deze plek is erg fijn om tussen het winkelen door een kop koffie met appeltaart te bestellen of om heerlijk te lunchen. Op de eerste dag zag ik tijdens mijn kop thee zulke lekkere lunchgerechten geserveerd worden dat ik op de laatste dag zeker zelf nog even wilde lunchen daar. Dit café is erg gezellig, maar ik moet wel bekennen dat de tafels dicht op elkaar staan en het erg druk was. Maar het personeel is erg behulpzaam en het eten van zeer goede kwaliteit!

Café Studio

Net als Café XO vind je Café Studio ook op de Grote Markt. Dit café viel mij op doordat er een hellingbaan voor de ingang was waardoor ik met mijn rolstoel naar binnen kon. In dit café is er een bovengedeelte en vervolgens een trap naar een lager gedeelte met nog meer tafeltjes om wat te drinken. Net als het vorige café wordt ook hier lunch en diner aangeboden, maar verandert het café ’s avonds in een club met een DJ waar je lekker kunt dansen. Deze locatie is dus niet heel rolstoeltoegankelijk, maar het boven gedeelte wel en er hangt een zeer aangename sfeer.

Activiteiten

Sint-Bavokerk

Het pronkstuk van Haarlem is de Sint-Bavokerk die je midden in het centrum vindt op de Grote Markt. Ik heb al vele kerken van binnen mogen zien en ik moet zeggen dat ik iedere keer wanneer ik een kerk binnenrijd weer onder de indruk ben. De gotische bouwstijl met prachtige glas in lood ramen maken deze kerk sowieso al tot een pareltje!

Frans Hals museum

Om meer over de geschiedenis van Haarlem te weten te komen, hebben we een bezoek gebracht aan het Frans Hals museum. Dit is het bekendste museum van Haarlem en wordt ook wel het museum van de Gouden Eeuw genoemd. In het museum vind je naast schilderijen gemaakt door Frans Hals ook schilderijen die gemaakt zijn door zijn leerlingen, collega’s en concurrenten. Hierdoor is het een prachtig museum met kunst uit de regio.

Winkels

Haarlem staat bekend als winkelstad. In het centrum vind je honderden winkels! Naast de bekende namen, zoals H&M, Zara, Sting en WE, zijn er ook allerlei kleine boetiekjes te ontdekken met prachtige spullen.

Pathé bioscoop

Omdat het voor mij heel erg vermoeiend was om de hele dag buiten en tussen de mensen te zijn, had ik behoefte aan een avondje relaxen. Ik vond het zonde om op de hotelkamer te hangen en daarom zijn we naar de bioscoop gegaan naar de film Soof2!

Tot slot

Wij hebben ons zeer goed vermaakt in Haarlem, want deze stad is van alle markten thuis! Je kunt er goed winkelen, maar ook heerlijk ontspannen wandelen door het centrum of een terrasje pakken. Het is een prachtige historische stad, maar het viel mij op dat heel veel dingen goed toegankelijk waren voor mij met mijn rolstoel. Natuurlijk zijn er ook veel gebouwen met trappen voor de ingang wat de historie kenmerkt, maar er zijn genoeg plekken waar je wel binnen kunt komen.

Wil je beelden zien van een aantal van bovengenoemde locaties of ben je benieuwd naar onze belevenissen in Haarlem? Bekijk dan de video op mijn YouTube-kanaal!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs en video’s? Like dan mijn Facebookpagina en abonneer je op mijn YouTube-kanaal! Dank je wel!

Manon in Haarlem met op de achtergrond de Sint-Bavokerk.

Manon in Haarlem met op de achtergrond de Sint-Bavokerk.


Volg mij op sociale media!

7 antwoorden
 1. Maartje
  Maartje zegt:

  Hi Manon, dus jullie hebben mijn geboortstad verkend… Supermooie en gezellige stad toch? Fijn dat je op zo veel plekken kon komen. Over het hotel had ik ook al goede berichten gehoord.

  Beantwoorden
 2. Roos
  Roos zegt:

  Leuk! Wij zijn ook al twee keer in dit hotel geweest en inderdaad, de aangepaste kamer is top. Lekker ruim en dat extra bad was heerlijk. Ben benieuwd of jij nog andere hotels kent die zulke kamers hebben in een leuke stad want Haarlem is heel leuk, maar andere steden verkennen staat ook nog op ons lijstje.

  Beantwoorden
 3. Yvonne Cramer
  Yvonne Cramer zegt:

  Geweldig leuk verslag !!! Mijn man en ik komen beiden uit Haarlem, dus dit doet ons goed om te lezen !
  Gezellig om te lezen je blog

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *