Manon op het strand in haar rolstoel.
Vergroot tekst-+=

Het is weer zo ver! Overal kom je vakantiedeals tegen. Op internet, op televisie, op de radio… Heb jij al vakantieplannen? Ik begin zo langzamerhand een professional te worden in het boeken van aangepaste hotelkamers voor mij met mijn rolstoel en ik vind het ook nog eens super leuk om te doen! In deze blog deel ik mijn tips voor het boeken van een rolstoeltoegankelijke accommodatie. Natuurlijk zijn er diverse reisbureaus die je hierbij kunnen helpen en hier is niets mis mee, maar ik vind het gewoon super leuk om zelf alles te regelen en de ervaring leert dat het ook nog eens een stuk goedkoper is.

Mijn tips

Als ik op vakantie ga, ga ik eerst altijd op zoek naar een aangepaste accommodatie. Valide mensen zouden wellicht als eerste een vlucht boeken, maar voor iemand in een rolstoel is een goed aangepaste kamer het allerbelangrijkste. Vliegreizen zijn vaak op korte termijn nog wel beschikbaar, maar hotels zitten binnen no-time vol.

1. Bestemming

Als eerste bedenk ik altijd waar ik graag naartoe zou willen op vakantie. Dit jaar wil ik graag met mijn vriend naar Tenerife voor onze eerste echte vakantie samen. Lekker naar de zon, maar ook een eiland met prachtige natuur.

2. Hotspots

Vervolgens zoek ik eerst wat informatie op over de bestemming waar ik graag naartoe wil om erachter te komen in welke plaatsen er het meest te doen is. Daar wil ik dan niet te ver vandaan zitten met het hotel, zodat alles makkelijk te bereiken is met de rolstoel. Zo las ik op internet dat één van de bekendste badplaatsen van Tenerife Playa de las Américas is.

3. Accommodaties

Vervolgens ga ik naar Booking.com voor een eerste verkenning van het hotelaanbod in de plaats waar ik graag naartoe zou willen gaan. In mijn geval is dat Playa de las Américas. Vanaf 3 sterren heb je meer kans dat de accommodaties goede rolstoelkamers hebben. Aan de linkerkant van het scherm vink ik bij ‘Hotelklasse’ alleen ‘3 sterren’ en ‘4 sterren’ aan. De ‘5 sterren’ categorie laat ik achterwege om het enigszins betaalbaar te houden. Vervolgens kun je bij ‘Voorziening’ ook nog het criteria ‘Voorzieningen voor gehandicapten’ aanvinken, zodat je alleen de accommodaties overhoudt waarvan bekend is dat zij rolstoeltoegankelijk zijn. In Playa de las Américas zijn er 15 accommodaties met voorzieningen voor mij, waarvan 11 hotels. Indien je op stedentrip gaat, kun je vaak ook nog sorteren op ‘Afstand tot het centrum’, zodat je dicht bij alle bezienswaardigheden zit.

4. Contact met de accommodatie

De accommodaties die na het verfijnen van mijn zoekopdracht overblijven, ga ik allemaal af om te kijken welke mij het aantrekkelijkst lijkt en om reviews te lezen. Vervolgens maak ik een top 5. Natuurlijk is het makkelijk om via Booking.com te boeken, maar ik vind het altijd leuk om uit te zoeken wat uiteindelijk het goedkoopste is. Daarom vul ik de naam van het hotel in op Google met daarachter het woord ‘e-mail’ om het e-mailadres van het hotel te achterhalen. Vervolgens stuur ik een e-mail naar het hotel om te vragen of de rolstoelkamer in mijn gewenste periode nog beschikbaar is en wat de prijs hiervoor is. Ook vraag ik altijd of het mogelijk is om foto’s van de kamer te ontvangen, zodat ik kan zien welke voorzieningen in met name de badkamer aanwezig zijn en of ik me daarmee kan redden. Telefonisch contact opnemen kan natuurlijk ook als je de taal spreekt, maar het makkelijke van e-mail is dat je direct alles zwart op wit hebt.

5. Boeken

Nadat je alle informatie op een rijtje hebt gezet kun je een keuze maken voor een accommodatie en kun je kiezen of je de boeking direct bij het hotel doet of op een andere manier. Een voordeel van zelf direct bij het hotel boeken is dat je hen direct kunt vragen om een aangepaste transfer te regelen van het vliegveld naar het hotel op de dag van aankomst. Dit is vaak het goedkoopst en je weet zeker dat je krijgt wat je bedoelt. Mijn vriend en ik hebben uiteindelijk gekozen voor hotel Tigotan Lovers & Friends Playa de las Américas, omdat er in de reviews specifiek gezegd wordt dat de rolstoelkamers erg goed zijn. Dat wil ik natuurlijk graag met eigen ogen gaan zien! Natuurlijk zal ik daar een video over plaatsen op mijn YouTube-kanaal.

Tot slot

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen neemt het uitzoeken van een geschikte accommodatie redelijk wat tijd in beslag. Maar het is natuurlijk wel heel erg leuk om met voorbereidingen voor de vakantie bezig te zijn, want je krijgt direct zin om op vakantie te gaan! Ook geeft het mij wel echt een kick als ik op vakantie ben en ik weet dat ik het helemaal zelf geregeld heb. Dat is weer een bevestiging van hoe zelfstandig je bent ondanks je beperking.

Ik ben heel erg benieuwd wat jullie van deze blog vonden. Wellicht heb jij nog meer tips hebben voor het vinden van een geschikte accommodatie voor de vakantie? Laat je reactie dan achter onder deze blog of op social media! Ook wil ik graag nog twee andere blogs schrijven waarin ik tips geef voor het boeken van een vlucht en hoe je geschikte uitjes en excursies vindt op jouw vakantiebestemming. Vind je dit interessant? Laat me dat dan weten!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs en video’s? Like dan mijn Facebookpagina en abonneer je op mijn YouTube-kanaal! Dank je wel!

Manon in haar rolstoel op het strand.


Volg mij op sociale media!

9 antwoorden
 1. Richard Broer
  Richard Broer zegt:

  Hoi Manon,
  Via via kwam ik op je blog terecht. Zelf ben ik niet rolstoel afhankelijk maar heb een zus die dit door een ongeluk is geworden. Als familie hebben wij van dichtbij meegemaakt wat het betekent om je in een rolstoel voort te bewegen en welke beperkingen je op je pad tegenkomt. Toch heeft het haar niet weerhouden dat vakantiegevoel (weer) te ervaren. Eerst dicht bij huis en daarna steeds een stukje verder. Uiteindelijk heeft het er toe geleid dat er binnen de familie nu twee vakantiewoningen in Spanje zijn die volledig rolstoel aangepast zijn en ook beschikbaar zijn voor derden. Zo hebben we al weer veel mensen, valide of mindervalide, van een heerlijke vakantie met familie en/of vrienden kunnen laten genieten. Kijk maar eens op http://www.casapeguche.nl of http://www.villalosleones.nl voor de mogelijkheden.
  Wens het….Droom het….Doe het!

  Beantwoorden
 2. Kiki Wals
  Kiki Wals zegt:

  Mijn zus heeft haar been gebroken, en we hebben al een reis naar Thailand gepland. Ik ben er het helemaal mee eens dat het verstandig is om eerst op zoek naar een accommodatie te gaan om een rolstoeltoegankelijk hotel te vinden. Hopelijk vinden we z’n accommodatie in Thailand om onze reis niet af te zeggen.

  Beantwoorden
  • Manon
   Manon zegt:

   Hi Kiki, wat ontzettend vervelend voor je zus, zeg! Heb je inmiddels al een goede accommodatie gevonden? Zelf ben ik helaas nog nooit in Thailand geweest, dus ik kan je helaas niet helpen. Ik hoop dat jullie alsnog een fijne vakantie gaan hebben!

   Beantwoorden
 3. Isabel
  Isabel zegt:

  Wij zijn naar Ierland geweest. Het hotel in Bray was compleet toegankelijk met rolstoel. De algemene infrastructuur is niet optimaal, (smalle stoepjes, slechte wegen, etc) maar we hebben ons goed kunnen behelpen. Het openbaar vervoer is tamelijk goed aangepast. De treinstations hadden liften en de bussen hebben een uitklapbare “oprit.” Vooral treffend is de hulp die wordt georganiseerd wanneer je het gewoon vraagt. Er komt nogal wat improvisatie bij kijken, maar men is daar zo toeschietelijk.

  Beantwoorden
  • Manon
   Manon zegt:

   Wat prachtig om te lezen dat jullie zo’n positieve reiservaring hebben gehad in Ierland! Daar kun je lang van nagenieten. Ik zet Ierland op mijn verlanglijstje! Ik ben benieuwd!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *