Vergroot tekst-+=

In mijn vorige blog heb ik uitgelegd waarom het maken van een weekplanning een handig hulpmiddel kan zijn voor mensen met een beperking, zoals niet aangeboren hersenletsel (NAH). Door het gebruik van een weekplanning creëer je meer structuur, overzicht en rust te in het dagelijks leven. En heb ik verteld hoe ik mijn weekplanning invul. In deze vervolg-blog deel ik mijn extra tips om nog beter te plannen en om meer grip te krijgen op mijn belastbaarheid. Ik wens je veel leesplezier en hoop je te inspireren om aan de slag te gaan met deze tips.

Apps

Aan het begin van iedere week neem ik een momentje om mijn weekplanning in te vullen. Als ik afspraken maak, zet ik deze altijd in de agenda op mijn telefoon. Hiervoor gebruik ik de app TimeTree. Het handige van deze app vind ik dat je alle verschillende afspraken een aparte kleur kunt geven. Afspraken met familie en vrienden zijn bij mij bijvoorbeeld blauw en afspraken voor mijn blog en YouTube-kanaal zijn roze. De groene afspraken zijn de wekelijks terugkerende afspraken, zoals de fysiotherapeut, sporten en huishoudelijke hulp.

Door alle verschillende kleuren kan ik een goede balans bewaren tussen de verschillende soorten activiteiten en kan ik op tijd bijsturen wanneer ik bijvoorbeeld in een maand te veel tijd heb besteed aan mijn blog, maar te weinig tijd aan ontspanning met familie en vrienden heb besteed. Natuurlijk kun je in een fysieke weekplanning ook kiezen om met verschillende kleuren pen te werken, net als ik doe in de app.

To-Do list

Naast de weekplanner gebruik ik ook een fysieke to-do-list of de ‘To-Do’ app waar ik alle specifieke taken opschrijf die ik niet moet vergeten. Zoals iemand die ik nog moet bellen of een onderwerp waar ik een blog over wil schrijven.

In de app kun je lijstjes maken per categorie, bijvoorbeeld ‘huishouden’ of ‘boodschappen’. En kun je instellen dat je op een bepaalde dag en tijdstip een melding of e-mail krijgt wanneer je een bepaalde taak moet doen. Of je kunt bepaalde terugkerende activiteiten laten herhalen om de zoveel tijd. Bijvoorbeeld iedere week boodschappen halen. Heel erg handig!

Maar soms vind ik een fysiek lijstje fijner, omdat ik daarop duidelijk de taken een prioriteit kan geven van welke eerst gedaan moet worden en welke daarna.

Deze specifieke taken vul ik niet in op de weekplanner, omdat er in de loop van de week vaak nog taken bijkomen op de to-do list. Maar ik reserveer dan wel bijvoorbeeld een tijdblok voor ‘administratie’ of ‘blog-dingen’. In dat tijdblok werk ik taken van de to-do list af. Als ik alle afspraken heb ingevuld in de weekplanning kan ik gemakkelijk zien waar ik nog ruimte heb om een tijdblok te reserveren voor andere dingen, zoals spontaan afspreken met vrienden of een datenight met mijn vriend.

Focus en reflectie

Aan het begin van iedere week, voordat ik mijn weekplanning maak, sta ik ook altijd even stil bij hoe ik me op dat moment voel en hoe de afgelopen week verlopen is. Ik stel mijzelf dan de vraag: Waar heb ik komende week behoefte aan en waar wil ik op focussen? Als ik moe ben, plan ik de komende week meer rustmomenten in. Heb ik al een tijdje geen blogs meer gemaakt of video’s opgenomen? Dan reserveer ik hier extra ruimte voor in de planner.

De weekplanner maakt het voor mij erg inzichtelijk hoe druk of juist rustig mijn week gaat zijn. Soms zie ik heel erg op tegen een bepaalde week, omdat er heel veel dingen op de agenda staan. Maar als ik het dan in mijn planner zet en verdeel over de dagen, valt het wel weer mee hoe druk het is. Hierdoor creëer ik voor mezelf overzicht en dat geeft rust en structuur. En dat is de bedoeling!

Spontaniteit

Zoals ik in de vorige blog al schreef, vind ik ruimte voor spontaniteit in mijn weekplanning erg belangrijk. Ik houd er niet van om alles super gedetailleerd op te schrijven en hier gedurende de week niet meer van af te kunnen wijken. Maar ik wil op het moment zelf invulling geven aan de activiteit.

Zo schreef ik eerder al dat ik wel rustmomenten plan, maar dat ik de invulling van het rustmoment laat afhangen van hoe ik me op dat moment voel en waar ik behoefte aan heb. Hetzelfde geldt voor het tijdblok ‘administratie’ en ‘blog-dingen’ die ik inplan op de weekplanner. Wanneer het dan daadwerkelijk tijd is voor administratie kijk ik op mijn to-do list welke administratieve zaken er moeten gebeuren en bepaal ik op dat moment welke ik ga uitvoeren.

Niet alles volplannen

Mijn weekplanning is nooit volledig volgepland en er zullen altijd ‘lege tijdblokken’ blijven. Persoonlijk vind ik dit een goede zaak. Het geeft mij namelijk de ruimte om in te gaan op spontane verzoeken (zoals bijvoorbeeld afspreken met een vriendin) of om extra rust te pakken. Wanneer je je hele weekplanning vol zou plannen, geeft dat meer stress en het gevoel dat je geleefd wordt en dat is niet wat ik wil.

Beter plannen

De ergotherapeut in het revalidatiecentrum heeft mij nog iets extra’s geleerd om de weekplanning nog beter te benutten. Door deze tips ga je inhoudelijk meer over de activiteiten nadenken en neem je ze niet zomaar voor lief. Mij heeft dit heel erg geholpen om meer grip te krijgen op mijn vermoeidheid en om mijn energie beter te verdelen over de week.

Veel versus weinig energie

Markeer welke activiteiten je veel of juist weinig energie kosten. De activiteiten die je veel energie kosten, kun je (indien mogelijk) over meerdere dagen verdelen. Zodat je niet overbelast raakt. Maar soms komt het nu eenmaal zo uit dat ik veel inspannende activiteiten op één dag heb of dat ik onverwachts bezoek krijg. Hier probeer ik dan rekening mee te houden door de volgende dag een rustdag in te plannen, waarop ik naast mijn ochtendritueel geen andere activiteiten heb.

Cognitieve versus fysieke inspanning

Een andere tip die ik onlangs van mijn psycholoog kreeg, is om de activiteiten die cognitief veel inspanning vragen een andere kleur te geven dan de activiteiten die vooral fysieke inspanning vragen en om hier een goede afwisseling van te maken gedurende de dag.

Boekentip

Dit is hoe ik mijn weekplanning invul en gebruik. Het helpt mij heel erg om meer structuur, overzicht en rust aan te brengen in mijn dagelijks leven. Zelf vind ik het ook super interessant om mij te blijven ontwikkelen op dit gebied. En een boek wat ik onlangs las, is het boek GRIP van Rick Pastoor. En ondanks dat dit boek heel erg gaat over productief werken binnen een bedrijfscultuur haal ik er ook veel tips en inspiratie uit voor mijn dagelijks leven. Dus als jij hier meer over wilt leren, is dit boek zeker een aanrader.

Tot slot

Dit waren mijn extra tips voor het maken van een goede weekplanning. Ik hoop dat ik je iets nieuws heb mogen leren om mee aan de slag te gaan. Vond je dit een interessant onderwerp of heb je nog vragen op het gebied van planning? Laat deze dan achter in een reactie en dan ga ik die beantwoorden. Wil je op de hoogte blijven van andere blogs en video’s? Volg me dan op social media! Tot snel!

 

 


Volg mij op sociale media!

2 antwoorden
  1. Nanda Altena
    Nanda Altena zegt:

    Hoi Manon
    Ik heb net jou youtube filmpje bekeken over plannen. Wat heb je dat allemaal duidelijk uitgelegd echt heel fijn. En ik ben nu ook bezig om ook te leren plannen. Omdat ik ook NHA heb. Maar ik ben nog opzoek naar een goede planner en ik vindt jou idee wel heel goed. Zou je evt dat papier kunnen mailen zodat ik ook zo boek kan maken. Ik hoor graag van je. Vriendelijke Groet Nanda Altena

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *