WIA-uitkering en stoppen met werken vanwege je beperking of handicap.
Vergroot tekst-+=

Het mooie aan mijn blog en YouTube-kanaal vind ik dat hier alleen maar dingen te vinden zijn die ik zelf heb meegemaakt. Ik deel mijn eigen ervaringen om andere mensen met een beperking te kunnen inspireren en te kunnen helpen. Sinds ik in december de beslissing genomen heb om te stoppen met werken, heb ik veel geleerd binnen de juridische en bureaucratische wereld van het UWV. Omdat ik online helemaal geen informatie heb kunnen vinden over stoppen met werken als je al een WIA-uitkering hebt, wil ik mijn ervaringen graag met je delen in deze blog.

Gestopt met werken door mijn beperking

In december heb ik besloten om te stoppen met werken. Dit was geen gemakkelijke beslissing die ik in een week genomen heb, maar hier zijn wel een paar weken (misschien wel maanden) aan vooraf gegaan. Enerzijds vond ik het werk inhoudelijk helemaal geweldig. Want hoe gaaf is het om andere gemotiveerde mensen met een beperking aan een baan te kunnen helpen? Anderzijds kreeg ik steeds meer lichamelijke klachten en kwaaltjes door mijn beperking. Daarom zag ik geen andere oplossing dan te stoppen met werk en meer aandacht te gaan besteden aan mijn gezondheid.

Mijn werkgever was gelukkig erg begripvol en ik werd per direct vrijgesteld van werk, zodat ik kon uitrusten en zaken kon uitzoeken in verband met mijn uitkering. Na een gesprek met de revalidatiearts heb ik een wijzigingsformulier opgestuurd naar het UWV waarin ik aangaf dat mijn gezondheid verslechterd is. Ook heb ik medische informatie opgestuurd voor de verzekeringsarts waarin duidelijk staat wat mijn hersenletsel inhoudt en wat de verwachtingen ten aanzien van mijn gezondheid zijn. In een aparte video op mijn YouTube-kanaal vertel ik meer over mijn situatie en waarom ik uiteindelijk heb besloten om te stoppen met werken.

WIA-uitkering: WGA en IVA

Normaal gesproken wanneer je situatie verslechterd en je niet meer kunt werken, meld je je ziek bij je werkgever. Wanneer je 2 jaar ziek bent geweest, kom je in aanmerking voor een WIA-uitkering bij het UWV. Ik wilde mij niet ziek melden, omdat mijn werkgever mij dan 2 jaar loon door moet betalen en hij ook inzag dat het werken voor mij steeds moeilijker werd. Daarnaast heb ik al een WIA-uitkering sinds 2015. Twee jaar daarvoor werkte ik namelijk 24 uur per week op het hoofdkantoor van een grote Nederlandse bank. Ik woonde net op mezelf en dit aantal uren was veel te veel, waardoor ik een burn-out kreeg. Na 2 jaar revalideren bleek dat ik nooit meer 24 uur zou kunnen werken, maar wel een minder aantal uren. Daarom werd mijn salaris aangevuld met een WIA-uitkering in het kader van de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten). Dus waarom zou ik mij nu dan weer ziek moeten melden?

Op dit moment is mijn verwachting dat ik nooit meer structureel een vast aantal uren per week kan werken in loondienst en daarom wilde ik mij graag laten herkeuren voor een WIA-uitkering in het kader van de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). Ik zou dan niet meer verplicht zijn om te werken en te solliciteren en dit zorgt bij mij voor een hoop minder stress wat mijn gezondheid alleen maar ten goede komt. Wie weet is het dan in de toekomst mogelijk om nog enkele uren vrijwilligerswerk te doen. Met een IVA is het altijd toegestaan om te solliciteren en te werken, maar je bent hier niet toe verplicht.

Hoe pak je het aan?

De makkelijkste weg als je al een WIA WGA-uitkering hebt, is om aan het UWV door te geven dat je gestopt bent met werken. Dan gaat je uitkering automatisch weer omhoog. Maar wat ik niet wist, is dat een WGA-uitkering maximaal 70% van je laatstverdiende loon is. De inkomsten die je krijgt vanuit werk worden hiermee verrekend. Echter is een IVA-uitkering minimaal 75% van je laatstverdiende loon en in sommige gevallen zelfs meer (indien je volledig ADL-afhankelijk bent). Het is dus zeker de moeite waard om je te laten herkeuren, want in veel gevallen kun je dan dus een hogere uitkering krijgen.

Stappenplan

Wanneer jij dus al een WIA WGA-uitkering hebt en je overweegt om te stoppen met werken omdat het fysiek niet meer haalbaar is en je situatie verslechterd, is mijn advies:

 1. Vul het digitale wijzigingsformulier in van het UWV en geef aan dat je situatie is verslechterd. Een werkgever kan ook een herbeoordeling voor je aanvragen, maar hij moet dan heel veel informatie over jou en jouw re-integratiemogelijkheden invullen. Ik heb er voor gekozen om dit zelf op te pakken.
 2. Stuur in een aparte envelop alvast medische informatie.
 3. Er wordt dan telefonisch contact met je opgenomen om verdere stappen te bepalen. In eerste instantie krijg je een gesprek met een verzekeringsarts van het UWV. Zij brengt jouw medische situatie in kaart in een zogenaamde functiemogelijkhedenlijst (FML) en schrijft een advies. Hierin staat geen medische informatie, maar staat wel aangegeven wat je lichamelijk wel en niet kunt. Vervolgens gaat dit advies naar een arbeidsdeskundige. Hij of zij gaat kijken of er beroepen zijn die passen bij jouw fysieke mogelijkheden. De arbeidsdeskundige bepaalt uiteindelijk voor welke uitkering je in aanmerking een komt: een WGA, waarbij er nog mogelijkheden zijn om betaald werk te verrichten of een IVA, waarbij de verwachting is dat er op dit moment en in de toekomst geen mogelijkheden zijn voor het doen van betaald werk.
 4. Geef aan het UWV door dat je dienstverband is beëindigd. Je krijgt dan een hogere uitkering, omdat je geen inkomsten meer hebt uit werk. De procedure van een herkeuring kan wel een paar maanden duren (bij mij duurde het ruim 3 maanden). Wanneer je dienstverband in de tussentijd eindigt, ben je verplicht om dit door te geven aan het UWV.

Hopelijk heb ik je iets verder kunnen helpen met deze informatie. Ik wil nogmaals benadrukken dat ik geen juridisch expert ben en dat deze blog enkel gebaseerd is op mijn eigen ervaringen. Mijn blog gaat over alles wat met leven met een beperking te maken heeft en helaas zijn uitkeringen en bureaucratie daar ook een onderdeel van. Daarom vind ik het belangrijk om ook hier aandacht aan te besteden.

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs en video’s? Like dan mijn Facebookpagina en abonneer je op mijn YouTube-kanaal! Op mijn Instagram deel ik dagelijks foto’s van wat ik allemaal meemaak en mijn dagelijkse geluksmomentjes! Als volger ben je dus als eerste op de hoogte!

WIA-uitkering en stoppen met werken vanwege je beperking of handicap.

Foto: https://www.pexels.com


Volg mij op sociale media!

3 antwoorden
 1. Ida
  Ida zegt:

  IBeste Manon,
  Bedankt voor je heldere uitleg.
  Ik zit momenteel in dezelfde situatie mijn lijf is op ik hunker naar rust en aandacht voor mijn gezondheid. Nu nadenkend hoe moet ik het aanpakken. Heb 46 jr gewerkt 11 jaar met beperking etc. Ben nu 62,5 jr en hoop nog een stuk kwaliteit v leven te benutten ipv achteruitgang v gezondheid. Hoop dat je beter gaat voelen. Gr v Ida

  Beantwoorden
 2. Babbel
  Babbel zegt:

  Hallo Manon. Ik ben in 2016 uitgevallen met een behoorlijke burn out, en helaas daarna niet meer volledig aan de slag kunnen gaan. Ik ben gedeeltelijk afgekeurd , werk minder uren naast mijn uitkering. Daarna heb ik nog n medisch probleem gekregen waardoor mijn energie behoorlijk beperkt is. Ik werk, mijn paar uurtjes per dag, en rest van de dag hang ik op de bank, moe en uitgeput om dag erna me weer naar mijn werk te slepen. Mijn privé leven gaat er nu erg onder lijden. En ben nu zelf ook aan het inzien dat t zo niet langer gaat. Maar vind t opzeggen van mijn baan zo eng. Meer de angst om los te laten, mede geen zin in weet keuringen Etc wat extra afspraken inhoud . Ergens op tijd moeten komen geeft me al stress.

  Beantwoorden
  • Manon
   Manon zegt:

   Dank voor je openhartige reactie. Erg herkenbaar wat je beschrijft. Het gesprek aangaan met je werkgever of het opzeggen van je baan is ontzettend spannend. Maar mijn persoonlijke advies zou zijn: bereid je goed voor, lees je in en zoek uit wat je wilt en kies voor jezelf. Jouw gezondheid en geluk is het allerbelangrijkste! Op je werk ben je vervangbaar, maar in je privéleven niet. Kies voor wat jou gelukkig maakt. Heel veel sterkte en succes!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *